WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

Ijsbeer

De ijsbeer of Ursus maritimus. Grootte : mannetje lichaamslengte van neus tot staart 2 tot 2,5 en zelden drie meter, schouderhoogte : 1 tot 1,2 meter. Gewicht tot ongeveer 550 kg of meer; vrouwtje dertig tot veertig procent kleiner. Uiterlijk : een grote witte of roomachtig-gele beer, met geen andere te verwarren. Kleine oorschelpen en staart, zwarte ogen, neus en klauwen. Scherp gebit, vleesetend.
Verspreidingsgebied : kuststreken en ijszeen voornamelijk ten noorden van de poolcirkel, met inbegrip van Noord-Amerika (Beringstraat tot noordelijk Labrador), Groenland, noordelijk Ijsland, Spitsbergen en groot gedeelte van de noordpoolkust van de Sowjet-Unie en de Noordelijke Ijszee. Trek : 's winters leven de ijsberen aan de zuidelijke rand van de drijvende ijsvelden, 's zomers verdelen ze zich gelijkmatig over het poolgebied. Men kent een dozijn populaties, die trouw blijven aan hun gebied.
Ijsberen, typische kustbewoners, leven waar zij hun voornaamste voedsel, zeehonden, kunnen vinden. Zij zwerven of alleen of in kleine familiegroepen; mannetjes en vrouwtjes blijven alleen vroeg in het voorjaar kort bij elkaar voor de paring. Drachtige wijfjes overwinteren aan land of op dicht pakijs voor de kust, waar ze holen graven in sneeuwbanken. De geboorte van de twee jongen, zelden n of drie, vindt plaats in december of begin januari. De jongen zijn bij de geboorte blind, onbehaard, zo groot als een konijn en wegen minder dan n kilogram. Als ze drie maanden oud zijn, zijn ze dichtbehaard, wegen tien kilogram en zwerven al met hun moeder over het pakijs. Gedurende twee jaar, tot ze onafhankelijk zijn, blijven ze met haar jagen.
Ijsberen zwemmen gemakkelijk; zeehonden en vogels grijpen ze in het water. Maar zij jagen toch voornamelijk op het ijs en besluipen dan slapende zeehonden, graven ze uit hun holen of scheppen ze op uit het water bij het bovenkomen om adem te halen. In de zomer fourageren ze op het land, vooral in de omgeving van de Hudsonbaai, waar zij zelfs de bossen ingaan. Bij menselijke nederzettingen wroeten zij in vuilstortplaatsen en breken zij soms in huizen en opslagplaatsen in.
De ijsbeer werd tot voor kort beschouwd als een ernstig bedreigde soort; hij wordt thans evenwel beschermd krachtens een internationale overeenkomst. De wereldpopulatie wordt geschat op 15.000 tot 20.000 exemplaren. Jaarlijks worden er een paar honderd gedood, voornamelijk door legale jagers uit de kustbevolking.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer