WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De ijsduiker

Orde : Gaviiformes - familie : Gaviidae - geslacht : Gavia en soort : Gavia immer. Er zijn vier soorten in de duikerfamilie Gaviidae.
De ijsduiker is onhandig en lomp op het land. Hij schuifelt over zijn borst en kan niet vanaf een staande positie wegvliegen. Maar eenmaal in het water is hij een elegante zwemmer en uitstekende duiker. De vogel komt vooral in Noord-Amerika voor en broedt op zoetwatermeren. Hij overwintert langs de beide kusten van dit continent.
De ijsduiker brengt de meeste tijd op het water door. Hij gebruikt zijn poten als peddels om vooruit te komen en kan bijna even goed duiken als een pingun. Als hij wil vliegen, rent hij over het wateroppervlak, tegen de wind in, tot de opwaartse kracht groot genoeg is om op te stijgen. Als het rustig weer is, moet hij soms wel een paar honderd meter rennen. Eenmaal in de lucht vliegt hij met een gemiddelde snelheid van wel 113 kilometer per uur. Aan land is hij onhandig. Het is een agressieve vogel en toont zijn vechtlust door zijn kop te laten zakken en te krijsen. Als de trek in augustus begint, verlaten de ouders als eerste de broedplaats. De jongen volgen een maand later en komen pas terug als ze zelf willen gaan broeden.
De ijsduiker voedt zich in zoet water voornamelijk met vis zoals forel en zalm, terwijl hij op zee kabeljauw en haring eet. Hij eet ook wel schelpdieren en kikkers. Omdat de vogel zijn prooi moet kunnen zien om hem te kunnen vangen, heeft hij helder water nodig en kan hij tijdens de nacht niet jagen. Hij tuurt onder water en beweegt zijn kop daarbij heen en weer. Daarna duikt hij om de prooi te vangen, normaal tot een diepte van twee tot vier meter, hoewel bekend is dat hij tot wel tachtig meter diep kan duiken. Door zijn veren samen te persen en de luchtzakken in zijn lichaam te legen, vermindert de vogel zijn drijfkracht en kan zo wel acht minuten onder water blijven.
Ijsduikerpaartjes keren elk jaar in de lente terug naar hetzelfde water, waar ze jaar in jaar uit al nestelen. Na de paring bouwen het mannetje en het vrouwtje samen een nest, op een veilige plek bij diep water, op een moerassige kust, een eiland of een boven water uitstekende boomstronk. Het vrouwtje legt n tot drie eieren en beide ouders broeden ze uit. Tegen het einde van de maand juni worden de donzige bruinzwarte jongen geboren en binnen de 24 uur kunnen ze zwemmen en duiken. Tegen de tijd dat de kuikens elf tot twaalf weken oud zijn, kunnen ze het meeste voedsel zelf vinden, en als de vogeltrek begint, zijn ze helemaal zelfstandig.
Hoewel de ijsduiker nog veel voorkomt in zijn leefgebied, nemen de aantallen wel af. De ijsduiker heeft grote, heldere meren nodig met eilandjes en genoeg vissen om te kunnen foerageren en broeden, maar de mens verstoort deze omgeving.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer