WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Indische antilope
Groep : op het land levende zoogdieren

De Indische antilope is één van de gazellen uit de uitgebreide subfamilie Antilopinae waartoe ook dwergantilopen behoren. De lichtvoetige, elegante en sierlijke Indische antilope is één van de weinige antilopen waarbij het mannetje en vrouwtje in kleur verschillen. De bok heeft een donkerbruine vacht die scherp afsteekt tegen zijn witte onderlijf en op zijn kop pronken twee gedraaide hoorns. De hinde is beige met wit en heeft geen hoorns. Ooit zwierven deze dieren met miljoenen tegelijk over de Indiase vlakten, maar hun aantal is fors afgenomen.
Een kudde Indische antilopen bestaat uit maximaal vijftien dieren, gewoonlijk hinden met hun jongen en een enkele voswassen bok als leider. Andere volwassen mannetjes leven in aparte groepen. Op plaatsen waar veel voedsel te vinden is, voegen de kuddes zich soms samen om van de overvloed te profiteren. De antilope vertrouwt op zijn snelheid als middel om aan de roofdieren zoals luipaarden en wilde honden te ontsnappen. Daarom geeft hij de voorkeur aan open vlakten waar vijanden gemakkelijk te zien zijn. Graslanden en halfwoestijnen met wat bosjes als beschutting zijn ideaal. Meestal waarschuwt een hinde de rest van de kudde voor gevaar. Ze maakt dan enkele hoge, vlugge bokkensprongen en na enkele tellen brengt de hele kudde zich al springend in veiligheid. De Indische antilope kan snelheiden bereiken van tachtig kilometer per uur. De cheeta is het enige roofdier dat hem in kan halen, maar die is sinds 1950 uit India verdwenen.
Als een volwassen mannetje wil paren kiest hij een gebied uit waar veel gras groeit om hinden te lokken. Hij markeert het gebied met zijn geur en jaagt andere bokken weg door dominant met zijn hoofd te schudden. Een drachtige hinde verlaat na zes maanden de kudde om op een beschutte plaats haar kalf ter wereld te brengen. Na een paar dagen is het jong sterk genoeg om mee te gaan naar de kudde.
De Indische antilope eet voornamelijk gras, maar hij lust ook fruit, bloemen, bladeren en graan. Als de hete zomer aanbreekt, trekken de meeste andere gras etende dieren naar minder droge gebieden. De Indische antilope blijft achter en voedt zich met droog gras en vochtige wortels die hij opgraaft met zijn scherpe hoeven. Tijdens het droge seizoen graast de gazelle 's ochtens vroege en 's avonds, en ligt overdag te herkauwen.
Honderd jaar geleden leefden er naar schatting ongeveer vier miljoen antilopen in India. Tegenwoordig zijn het er slechts enkele duizenden. Voor veel mensen in India is het een heilig diere en de Indische antilope is één van de tekenen van hun dierenriem. Heden ten dage lijdt de soort vooral onder de oprukkende boerenbedrijven die hun leefgebied bedreigen en de meeste kuddes leven in reservaten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer