WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Indische olifant
Groep : op het land levende zoogdieren

De Indische olifant is een imposante, intelligente reus en het grootste op land levende dier in AziŽ. Hij kuiert graag in kleine kuddes door het woud, op zoek naar verse weiden voor zijn strikt vegetarisch dieet. Hij is niet zo groot als zijn Afrikaanse neven en heeft kleinere oren. Ooit kwam de Indische of Aziatische olifant op het continent veel voor, maar nu alleen nog in een paar gebieden in Zuid- en Zuidoost-AziŽ. De olifant werkt van oudsher samen met de mens bij de houtkap en wordt als vervoermiddel gebruikt.
De Aziatische olifant sterkt in het wild bijna uit. Hij leeft in de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, waar het aantal mensen flink groeit. Omdat er woud is gekapt voor de landbouw, zijn de olifanten hun leefgebied en hun traditionele migratieroutes kwijtgeraakt. Daarop gingen ze gewassen plunderen, wat tot problemen met de boeren leidde, wat weer tot politieke druk heeft geleid om ze uit bewoonde gebieden te weren.
Er wordt ook illegaal op olifanten gejaagd voor ivoor en vlees. Er zijn veel natuurbeschermingsprojecten die toezicht houden op de olifantenpopulaties en de illegale handel. Ook wordt getracht om conflicten met lokale bevolkingen te verminderen. In Thailand, waar houtkap nu verboden is, zijn veel tamme olifanten met hun mahouts of verzorgers veroordeeld tot de bedelstaf en velen overleven dat niet.
Indische olifanten leven met hun jongen in kuddes van drie tot veertig vrouwtjes. De oudere mannetjes leven solitair, terwijl de jongere zich aansluiten bij vrijgezellengroepen. Het oudste vrouwtje is verantwoordelijk voor de veiligheid van de kudde en leidt die elke dag naar verse weiden en water. Olifanten hebben geen zweetklieren, dus moeten ze zich baden, zich in de modder rollen of stof over zich heen blazen om af te koelen.
Communiceren doen ze via aanraking, zien, geur en geluid. Ze beschikken over een reeks geluiden, van piepjes tot luid getrompetter, en begroeten elkaar door hun slurven te verstrengelen, elkaar ermee te besnuffelen en zelfs te strelen. Omdat het prima zwemmers zijn, zwemmen of lopen ze soms onder water, waarbij hun slurf als snorkel dient.
Een pasgeboren olifant is behaard, heeft een kleine slurf en staat al na een half uur, waggelend, op zijn poten. Hij zwaait zijn slurf achterover en gebruikt dan zijn mond om aan de tepels tussen de voorpoten van zijn moeder te drinken. Olifantenjongen groeien snel en zijn heel nieuwsgierig. Als ze wat meer zelfvertrouwen krijgen, spelen ze met andere jonge dieren van de kudde.
De vrouwtjes in een kudde krijgen vaak ongeveer gelijktijdig jongen en zorgen er samen voor. Zolang de kalveren klein zijn, komt de kudde maar langzaam vooruit. De jongen houden hun moeders staart met hun slurf vast. Hoewel de kleintjes zo'n achttien maanden gezoogd worden, eten ze al na een paar maanden gras. Ook eten ze de mest van hun moeder op, waarin bepaalde bacteriŽn en voedingsstoffen zitten die helpen bij de vertering van cellulose.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer