WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Jachtluipaard
Groep : op het land levende zoogdieren

Jachtluipaarden zijn uitmuntende sprinters, de snelste dieren van de wereld op het land. In een korte uitbarsting van extreme snelheid zijn ze op het land elk ander dier te vlug af. Het jachtluipaard ziet er anders uit en beweegt anders dan de meeste grote katachtigen. Met zijn lange lijf en poten kan hij rennen als een hazewindhond. Jachtluipaarden lijken eigenlijk veel meer op honden : ze hebben stompe klauwen met niet-intrekbare nagels, en blaffen zelfs. De meeste jachtluipaarden zijn te vinden in de graslanden en woestijngebieden van Afrika. In Azi leven er nog slechts enkele tientallen.
Hij jaagt op hazen, pluimvee, gazellen en antilopen. Hij jaagt overdag, alleen of in groepjes, en besluipt zijn prooi tot op enkele meters, om dan in een verbijsterend tempo een sprint van twintig tot dertig seconden in te zetten, waarbij hij een snelheid van meer dan 110 kilometer per uur kan bereiken. Als hij dichtbij is haalt hij met de haakvormige teen aan n van de voorpoten uit naar de poten van zijn prooi zodat deze zal struikelen. Hij sluit zijn kaken om de keel en brengt het slachtoffer door verstikking om het leven. Toch raakt het jachtluipaard zijn maaltje vaak kwijt. Terwijl hij uitrust van de jacht komen aaseters als hyena's en soms zelfs leeuwen, waartegen hij niet is opgewassen, zijn eten stelen.
Jachtluipaarden planten zich het gehele jaar voort. De vrouwtjes zijn rond hun tweede jaar geslachtsrijp. De dracht duurt ongeveer 90 tot 95 dagen, waarna nesten van maximaal zes, nog blinde welpen worden geboren. Die zijn een makkelijke prooi voor andere roofdieren. Aangenomen wordt dat hun lange, grijze babyvacht als camouflage dient tussen het gras en moet lijken op de kleuren van de wrede honingdas, of de ratel, om jagers af te schrikken. Toch vallen veel welpen ten prooi aan andere grote katten en hyena's. Ze blijven ongeveer achttien maanden bij hun moeder, die ze leert jagen. Als ze hen na die tijd verlaat om zich weer voort te planten, blijft het hele nest gewoonlijk nog een tijdje bij elkaar.
De sociale structuur waarin jachtluipaarden leven, is ongewoon. Vrouwtjes zonder jongen leven meestal op zichzelf. Mannetjes daarentegen hebben vaak een levenslange band met hun broertjes uit het nest. Solitair levende dieren zwerven gewoonlijk rustig rond door een gebied dat wel 1500 vierkante kilometer kan beslaan. De groepjes die uit uitsluitend mannetjes bestaan, blijven meestal dichter bij huis en hebben de neiging sterk territoriaal gedrag te vertonen. Jachtluipaarden grommen en brullen niet, maar maken een vogelachtig tjirpend geluid. Ze blazen en sissen als ze boos zijn en spinnen als ze tevreden zijn. Soms brengen ze een schel, jankend of blaffend geluid voort.
Het aantal jachtluipaarden neemt af. Hun natuurlijke omgeving wordt steeds kleiner, er is minder prooi voorhanden en door inteelt worden ze zwakker. In Azi zijn er nog zestig stuks en men schat dat er verspreid over heel Afrika nog ongeveer 12.000 zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer