WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Jaguar
Groep : op het land levende zoogdieren

Een machtig, gewapend roofdier houdt zich schuil in het dichte regenwoud ... de jaguar. Hij heeft een prachtige vacht met een rijk vlekkenpatroon dat een perfecte camouflage vormt in het gevlekte licht van het bos. Het draagt bij aan zijn reputatie van ongrijpbaarheid. Hij geeft de voorkeur aan dichte begroeiing, maar de voortdurende vernietiging van zijn leefgebied dwingt het dier zich op opener terrein te begeven.
De jaguar is fel territoriaal en patrouilleert regelmatig langs de grenzen van zijn gebied. Hij markeert bomen met zijn nagels om zijn aanwezigheid duidelijk te maken, en markeert met urine en uitwerpselen. Het zijn allemaal boodschappen die indringers waarschuwen uit zijn buurt te blijven, een effectieve manier om gevaarlijke conflicten te vermijden. Geurboodschappen geven ook informatie over leeftijd en geslacht van de bewoner. De grootte van zijn grondgebied hangt af van de beschikbaarheid van voedsel en kan variëren van 25 tot 35 kilometer als er overvloedig voedsel is, tot wel 350 kilometer. Het territorium van het mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes en hij controleert voortdurend hun geurmerken om te bepalen of één van hen bereid is om te paren. Soms overlappen ook de territoria van mannetjes elkaar en dan zijn grensschermutselingen niet ongebruikelijk.
De jaguar jaagt voornamelijk tijdens de nacht en heeft een gevarieerd dieet. Zijn belangrijkste prooien zijn pekari's (een soort zwijnen) en capibara's, reusachtige waterminnende knaagdieren. Pekari's foerageren in groepen, maar als ze met een jaguar geconfronteerd worden, kan één dier zich opofferen om de anderen te laten ontsnappen. De capibara zal het water ingaan, maar dat houdt de goed zwemmende jaguar niet tegen. De jaguar vangt wel eens een maaltje in de bomen, maar meestal jaagt hij op de grond.
De meeste geboortes vinden plaats wanneer er voldoende voedsel is en het vrouwtje niet al teveel moeite moet doen om aan de kost te komen. Wanneer dit gebeurt kan per locatie verschillen, maar het is meestal in het regenseizoen. In sommige gebieden worden het hele jaar door jongen geboren. Na een draagtijd van 93 tot 105 dagen werpt het vrouwtje in een afgelegen hol meestal twee welpen. Deze wegen 700 tot 900 gram en zijn blind en hulpeloos, maar binnen twee weken gaan hun ogen open. De moeder zoogt haar jongen gedurende ongeveer zes maanden, en besteedt daarna tot wel twee jaar om ze te leren jagen. Dan pas zijn ze klaar om hun eigen weg te gaan en hun eigen territoria te zoeken.
Sinds het begin van de twintigste eeuw is er meedogenloos op jaguars gejaagd om hun bijzondere vacht, en rond 1960 werden ze bij duizenden tegelijk gedood om de bonthandel te bevoorraden. Wetgeving en toenemende bewustwording hebben een einde aan deze praktijken gemaakt, maar stropers zijn nu echter nog steeds actief.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer