WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Jaguarundi
Groep : op het land levende zoogdieren

De jaguarundi behoort tot het geslacht Felis van kleine katten, evenals de wilde kat, de lynx, de ocelot en de poema. Deze kleine kat ziet er niet uit als een typische katachtige : met zijn korte poten, slanke uitgerekte lijf en kleine platte kop, en uitstekende zwemkwaliteiten, heeft hij meer weg van een otter. De Mexicanen noemen de jaguarundi dan ook 'otterkat'. Hij is iets groter dan een huiskat en een kundig jager die vertrouwt op zijn snelheid en behendigheid bij het opjagen en vangen van zijn prooi.
Jaguarundi's hebben een voorkeur voor tropische bossen en dicht struikgewas. Ze mijden open land, maar kunnen wel worden aangetroffen in vochtig regenwoud en moerasgebieden. Hoewel het voortreffelijke klimmers zijn, brengen deze katachtigen de meeste tijd op de grond door. Ze zijn vooral tijdens de dag actief. Ze kunnen goed zwemmen en zelfs rivieren en meren oversteken. Deze voornamelijk solitaire katten hebben grote territoria die elkaar nauwelijks overlappen. Komen ze elkaar toch tegen, dan gebruiken ze gezichtsuitdrukkingen en geluiden om te communiceren. Jaguarundi's gebruiken bestaande kuilen in hoog gras als leger, of benutten een grot. Ze slapen met hun poten onder zich gevouwen. Als ze zich prettig voelen, spinnen en kirren ze.
In sommige delen van hun verspreidingsgebied kunnen jaguarundi's zich het hele jaar door voortplanten. In de noordelijke delen zoals Mexico wordt echter twee keer per jaar geworden, rond maart en augustus. Het is niet bekend of hetzelfde vrouwtje in die beide periodes werpt. In gebieden waar ze solitair zijn, komen het mannetje en het vrouwtje alleen samen in het paarseizoen. In andere gebieden leven ze in paren. De draagtijd duurt ongeveer tien weken en het vrouwtje werpt één tot vier jongen. Hun vacht is gevlekt bij de geboorte, maar verliest zijn tekening in de loop van het groeiproces. De eerste tien maanden blijven de jongen dicht bij hun moeder en leren ze jagen en voor zichzelf zorgen.
Deze kleine katten foerageren doorgaans alleen en slechts incidenteel in paren. In tegenstelling tot andere leden van de kattenfamilie die vooral 's nachts actief zijn, jagen jaguarundi's overdag. Soms klimmen ze al jagend in bomen, maar liever besluipen ze vogels zoals kwartels en andere gevederde bodembewoners van het bos. Ook jagen ze op konijnen en knaagdieren, maar vogels zijn hun favoriete voedsel. Deze roofdieren gaan ook wel in het water om een vis te verschalken. Daarnaast zijn ze berucht als kippendieven. Pluimveehouders beschouwen ze als een plaag, temeer omdat ze moeilijk te vangen zijn door hun buitengewone snelheid en wendbaarheid.
De jaguarundi komt veel voor in delen van zijn verspreidingsgebied. Sommige ondersoorten zijn echter zeldzaam, zoals de jaguarundi van Texas. Deze staat als bedreigd geregistreerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer