WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De jan-van-gent

Orde : Pelicaniformes - familie : Sulidae - geslacht : Sula en soort : Sula bassana. De gewone Jan-van-gent behoort tot deze familie van jan-van-gents en rotspelikanen. Deze bestaat nog uit twee andere soorten jan-van-gents : de Kaapse gent en de Australische gent, en uit zes soorten rotspelikanen.
Jan-van-gents nestelen in grote kolonies op steile kliffen. Het zijn typische zeevogels die veel van hun tijd boven de Atlantische Oceaan doorbrengen. Hoewel hij een deel van het jaar solitair leeft, is de jan-van-gent een buitengewoon sociale vogel. Tijdens zijn broedperiode van vijf maanden heeft hij een intens sociaal leven, inclusief rituelen om een partner te lokken en zijn territorium af te bakenen.
Gewone jan-van-gents zijn in staat lange periodes te overbruggen zonder voet aan wal te zetten en brengen zelfs de nacht door op zee. Het zijn sterke vliegers en goede zwemmers en duikers. Hun grote voeten met zwemvliezen helpen hen zich voort te stuwen door het water. Daarnaast kunnen ze ze prima om broedeieren en kuikens heenvouwen om ze warm te houden. De meeste volwassen dieren die in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan broeden, trekken in de winter naar het Middellandse-Zeegebied. De vogels die in het westelijke deel broeden, migreren naar de Golf van Mexico. Jonge vogels verspreiden zich en trekken nog zuidelijker in de richting van de evenaar, waar ze verscheidene seizoenen kunnen blijven.
Het is een spectaculair schouwspel een gewone jan-van-gent te zien duiken. Hij stort zich loodrecht naar beneden met zijn vleugels in een V-vorm. Vlak voor hij het wateroppervlak raakt, trekt hij zijn vleugels strak tegen zijn lijf. Dan schiet hij het water in om vis te vangen. Deze zware vogel kan tot tien meter onderwater duiken en als hij zijn vleugels en zwemvliezen gebruikt, zelfs nog dieper. Hij is in staat vissen te vangen die onbereikbaar zijn voor andere zeevogels. Zijn blik is binoculair en helpt hem scholen vissen te ontdekken en nauwkeurige duikvluchten te maken. Ook eet hij visresten, achtergelaten door sleepboten.
Op het land is de jan-van-gent een plompe verschijning, maar hij is uitstekend uitgerust voor een leven op zee. De borstkas van de vogel is voorzien van opblaasbare luchtzakken die de klap helpen opvangen als hij het water raakt bij een duikvlucht vanaf grote hoogte. Het onderhoud van het verenkleed vormt een belangrijke taak. De jan-van-gent strijkt ze glad en vet ze in om ze waterafstotend te houden.
Elk jaar van maart tot april vormen jan-van-gents paren, of hernieuwen ze hun partnerschap, op lawaaiige nestplaatsen. De vrouwtjes leggen één ei, dat door beide partners in 44 dagen wordt uitgebroed. Tegen het einde van de zomer heeft de jonge jan-van-gent al zijn veren en migreert hij naar warmere wateren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer