WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Jungle-dieren

De tropische regenwouden van het Congobekken in Afrika beslaan niet zo'n enorm gebied als de regenwouden van Zuid-Amerika en ze liggen naar verhouding veel verder naar het noorden van het continent. Er zijn echter veel overeenkomsten met de bossen van het Amazonebekken. Er is een dicht bladerdak waardoor er op de grond een gelijkmatig, gedempt licht heerst. De vochtigheidsgraad en de temperatuur zijn in het oerwoud opmerkelijk stabiel. De weelderige plantengroei op de grond en in de hoge bomen verschaffen aan veel diersoorten een overvloed aan voedsel.
Tussen de dicht op elkaar staande bomen en de ondergroei is niet veel ruimte. Daardoor zijn de kleinere diersoorten in het voordeel. Toch leven er in het oerwoud ook veel grote dieren, zoals olifanten, nijlpaarden en buffels, die zich krakend een weg banen door het struikgewas. De grote dieren van het oerwoud zijn echter klein vergeleken met hun in de savanne levende soortgenoten. De bosolifant bijvoorbeeld wordt maar 2,7 meter hoog, terwijl de savanne-olifant een hoogte kan bereiken van wel vier meter. In de moerassige delen van de jungle leeft een dwergolifant. Hij wordt niet meer dan ongeveer twee meter hoog en draagt kleine slagtanden. Maar als is hij nog zo klein, hij is zeer strijdlustig. Er is ook een dwergnijlpaard. Het is maar 75 cm hoog. Dat is ongeveer half zo hoog als de in moerassen levende nijlpaardsoort. Het dwergnijlpaard weegt maar 270 kg, ongeveer een vijfde van wat het gewone nijlpaard weegt.
Ook de giraffe heeft een familielid in het oerwoud, namelijk de okapi (zie foto). Dit merkwaardige dier heeft een verlengde hals en een van zijn schoften naar zijn staart benedenwaarts aflopend lichaam. Daardoor lijkt hij op de giraffe. Hij is echter veel kleiner en zijn vacht heeft niet hetzelfde patroon. De okapi heeft niet de donkere vlekken die de giraffe over zijn hele lichaam vertoont, maar hij is kastanjebruin gekleurd en heeft donkerder bruine schoften. Zijn bovenbenen zijn witgestreept en de rest van zijn benen is wit. De okapi heeft net als de giraffe een lenige hals. Zijn hals is echter niet langer dan die van een antilope. Zijn oren zijn groot in verhouding tot zijn kop en zijn vermoedelijk mede verantwoordelijk voor zijn scherp gehoor. De okapi is net als de giraffe een knabbelaar. Hij heeft een soortgelijke grijptong, waarmee hij de bladeren gemakkelijk van de bomen kan plukken. Bovendien kan hij met die tong moeilijk bereikbare lichaamsdelen, zoals ogen, wassen.
De verschillende in het oerwoud levende antilopensoorten kunnen vaak geen gras vinden en eten dan net als de okapi's bladeren. En van die antilopen is de bruin en wit gestreepte bongo (zie foto). Hij is met zijn 1,2 meter hoge schoften de grootste bosantiloop. Verder vindt men in het oerwoud de veel kleinere duikerantilopen, die voorzien zijn van kleine naar achteren gerichte oortjes, om niet in de takken van de struiken te blijven steken. En min vindt er het dwergbokje. Het is de kleinste holhoornige ter wereld. Het dwergbokje is niet groter dan een konijn. Hij heeft alleen wat langere poten. Verder leeft er het waterdwerghert, het kleinste herkauwende zoogdier. Het lijkt griezelig veel op de in Zuid-Amerika levende agoeti, een knaagdier. Het waterdwerghert heeft geen hoorns of gewei. Het mannetje heeft echter uitzonderlijk lange hoektanden. Het zijn eigenlijk meer een soort van slagtanden. Ze steken tot ver beneden de onderlip uit en zijn scherpe wapens.
Er zijn ook twee zwijnensoorten die zich aan de tropische bossen van Afrika hebben aangepast. Het zijn het penseel- of rivierzwijn en het reuzenboszwijn. Ook penseelzwijnen zijn voornamelijk tijdens de nacht actieve dieren. Ze leven bij voorkeur in de buurt van water. Het zijn geoefende zwemmers. Overdag rusten ze in het struikgewas of in het riet. Tijdens de nacht zwerven ze in groepen van maximaal twintig stuks door de ondergroei en eten wortels, bessen en ander plantaardig voedsel en ook insecten, eieren en soms slangen.
Het reuzenboszwijn is nog niet zo lang geleden ontdekt, namelijk in 1904. Het is het grootste levende varken, maar het heeft kleinere slagtanden dat het nauw verwante knobbelzwijn. Het reuzenboszwijn wroet (anders dan het penseelzwijn) niet in de grond om voedsel te zoeken, maar eet bladeren, van de bomen gevallen vruchten, kleine zoogdieren, vogels en gras als dat voorhanden is.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be