WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Kafferbuffel
Groep : op het land levende zoogdieren

De kafferbuffel is één van de drie ondersoorten het geslacht Syncerus. De potige kafferbuffel, gekroond met twee enorme, kromme horens, trekt over de Afrikaanse savannes in grote, imponerende kuddes. Deze krachtige en dodelijke vechtjas is nog steeds een geliefd trofee voor jagers, en wordt als het gevaarlijkste grote wild van Afrika beschouwd. Hij heeft weinig natuurlijke vijanden en weet zich zelfs te verweren tegen grote katachtigen, zoals de leeuw.
De kafferbuffel zorgt er meestal voor dat hij niet verder dan een dag lopen van water verwijderd is in zijn natuurlijke leefgebied op de open savannes en graslanden. Hij brengt namelijk graag veel tijd door met het baden in rivieren of moerassen en het rollen door de koele modder. Overdag trekt de buffel in grote kuddes over het terrein. Elke kudde bestaat uit volwassen vrouwtjes en hun jongen, plus wat kleinere groepen jonge mannetjes. Oudere mannetjes trekken ofwel in hun eentje, ofwel in kleine groepen, op enige afstand van de kudde. Kafferbuffels zijn tijdens de morgen meestal bij het water te vinden, zodat ze genoeg kunnen drinken voor het heetste deel van de dag. Als het te heet wordt, rusten ze uit en herkauwen ze tot de hitte afneemt.
Deze Afrikaanse grazer leeft voornamelijk op een sober menu van gras en water, hoewel hij in het droge seizoen, als het gras schaars is, ook kruiden en bladeren eet. De kafferbuffel is goed uitgerust voor zijn taaie, vezelige dieet. Deze grote herkauwer graast meer dan tien uur per dag, maar mijdt daarbij de intense hitte van de middag. In het droge seizoen trekt hij iedere dag wel 27 kilometer ver om gras en water te vinden.
Voor de paring vechten de mannetjes agressief om een vrouwtje. Ze bedekken hun horens met modder en cirkelen om elkaar heen voor ze met de koppen tegen elkaar bonken. De botsingen zijn zelden dodelijk gezien de kop van elk mannetje beschermd wordt door de stevige basis van de horens. Hoewel kafferbuffels het hele jaar door paren, zijn er pieken aan het einde van het regenseizoen dat, afhankelijk van de streek, valt tussen februari en juli. In het daaropvolgende natte seizoen werpt het vrouwtje na een draagtijd van 340 dagen één kalf. Een mannetjeskalf blijft bij zijn moeder tot hij twee jaar oud is, maar een vrouwtje blijft bij haar moeder tot ze geslachtsrijp is en zelf een kalf geworpen heeft, of zelfs nog langer.
De kafferbuffel, ooit veelvoorkomend op en rond de Afrikaanse savanne, is in grote delen van Zuid-Afrika niet meer te vinden. Voor deze afname zijn tal van redenen. Hij is lang bejaagd, zowel voor de sport als voor voedsel, en zijn leefgebied wordt steeds verder vernietigd. Ook langdurige droogteperiodes hebben hun tol geëist. Maar de grootste bedreiging voor de Kaapse buffel ligt in ziektes zoals runderpest en rundertuberculose, die verspreid worden door huisdieren zoals geiten en vee.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be