WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Kameel
Groep : op het land levende zoogdieren

De kameel behoort tot het Camelus-geslacht, samen met de dromedaris. Met belangrijke voedselvoorraden opgeslagen in zijn bulten, is de sterke kameel goed uitgerust om de harde leefomstandigheden van de woestijnsteppen en bergachtige gebieden van Centraal-Azi te overleven. Al ver voor 2500 voor Christus werd dit dier gefokt, en hoewel er nog weinig kamelen in het wild leven, komen er zo'n miljoen huiskamelen voor in hun voormalig leefgebied.
Deze sterke dieren zijn van onschatbare waarde voor mensen die in koud, afgelegen gebieden wonen, omdat zij ze van vlees, melk, wol en transport voorzien. De overgebleven wilde kuddes in de Gobiwoestijn hebben uitgestrekte leefgebieden, maar komen vaak samen in de heuvels aan de voet van het gebergte en in de dalen van bergachtige gebieden waar water is in de vorm van sneeuw of bronwater. De meeste kamelen trekken in kleine, gemengde kuddes van drie tot vijftien dieren. Een paar reizen echter alleen en er zijn kuddes die bestaan uit vrijgezelle mannetjes. Ze kunnen extreme hitte en extreme kou doorstaan. De kuddes worden vaak geleid door een volwassen mannetje.
Hoewel ze meestal rustig zijn, kunnen mannetjeskamelen in paartijd zeer agressief worden en bijten en spugen naar elkaar. Ze knarsetanden en er komt schuim uit hun bek. De paartijd begint in januari en na een lange draagtijd van ongeveer twaalf tot veertien maanden werpt het vrouwtje n jong. De pasgeboren kameel weegt tussen de 35 en de 45 kg en is bedekt met zuivere, zachte wol. Al na een paar uur kan hij staan, en de daaropvolgende week wordt hem door zijn moeder geleerd hoe hij moet lopen en zogen. De jonge kameel blijft ongeveer vijf jaar bij zijn moeder, totdat hij geslachtsrijp is.
Dit dier is perfect aangepast om te leven in droge, onvruchtbare gebieden met weinig plantengroei. Hij voedt zich voornamelijk met droge, zoute, stekelige planten, maar kan ook vlees, botten, huid of vis eten. Hij is in staat om een aantal dagen niet te eten en als er weinig voedsel is, gebruikt de kameel de vetreserves in zijn bulten. Hij houdt water vast door weinig te zweten en te plassen en door droge uitwerpselen te produceren. Hij kan ook zout water drinken en kan maandenlang overleven op het vocht dat hij binnen krijgt van de planten uit de woestijn.
Hoewel er ongeveer een miljoen huiskamelen zijn, worden de wilde populaties ernstig bedreigd. Er komen er zelfs minder dan duizend voor en alleen nog in de Gobiwoestijn. Deze afname is het gevolg van zowel de jacht, als van inteelt en concurrentie met huiskamelen. In een poging om de wilde kameel te redden, zijn er natuurreservaten opgezet en wordt er gedacht aan een fokprogramma in gevangenschap.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be