W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Kaneel

Cinnamomum zeylanicum.

Kaneel behoort tot de familie van de lauriergewassen en stamt uit India. De in het wild op Sri Lanka voorkomende kaneelboom kan wel een hoogte van tien meter bereiken. Op de plantages worden de takken zodanig ingesnoeid dat ze struiken vormen die in ongeveer twee jaar tot twee meter hoog worden. Slechts enkele van de anderhalf-jarige loten worden geoogst; daar wordt de bast van afgehaald die dezelfde nacht nog wordt gefermenteerd en afgeschaafd. De zachte stukjes van de binnenste bast worden tot de zogeheten quills opgerold en in bundels van twintig tot dertig stuks gedroogd.
Als eindproduct zijn de pijpen kaneel een meter lang en een cm dik. Sterk op de Ceylonkaneel gelijkend is de Kassia die ook wel Chinese kaneel wordt genoemd. De kassiabast vertoont een sterke gelijkenis met die van de kaneel, maar is qua smaak toch minder verfijnd. Bij de Chinese kaneel wordt de kurkachtige bast niet afgeschaafd en daarom zijn de quills of pijpen kaneel dikker en ongeveer veertig cm lang. Kaneel is als pijpkaneel of in poedervorm verkrijgbaar en wordt onder andere bij bakken, voor zoete gerechten, souffl�s, pruimenmoes, peperkoeken en confitures gebruikt. Samen met kruidnagels en citroenschil dient kaneel om er warme wijn mee te kruiden. Kaneel is ook een bestanddeel van kerriepoeder. Goede kaneel moet een lichte kleur hebben en luchtdicht worden bewaard.


 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google