WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De kapgier

Orde : Falconiformes - familie : Accipitridae - geslacht : Necrosyrtes en soort : Kapgier. De kapgier wordt geplaatst binnen zijn eigen geslacht, maar is nauw verwant aan de Egyptische aasgier.
Als eeuwige opportunist doet de kapgier het overal goed, van grasachtige savannes tot halfwoestijnen en stedelijke gebieden. In tegenstelling tot veel van zijn familieleden, is hij niet bang voor mensen en komt hij volop voor in de buurt van menselijke leefgebieden. Te zwak om zelf karkassen open te rijten, moet hij afval eten of wachten totdat grotere roofvogels arriveren om te eten.
Kapgieren leven in paren, ontwikkelen sterke banden en slapen het hele jaar samen. Ze broeden vlak na de regentijd. Er is geen duidelijk paringsritueel, maar het paar zweeft en cirkelt dicht naast elkaar boven de nestplaats, vaak een grote apebroodboom of kapokboom die jaar na jaar gebruikt wordt. Er wordt maar één ei gelegd, wat het vrouwtje ongeveer zeven tot acht weken uitbroedt. In deze tijd voedt het mannetje haar met uitgebraakt vlees dat hij aan de rand van het nest achterlaat. Beide ouders zoeken eten voor het kuiken dat wel honderd dagen op het nest blijft en voor het eerst vliegt wanneer het achttien tot negentien weken oud is. Jonge dieren verschillen van de volwassene doordat ze een bruine muts van dons hebben.
De kapgier kan niet wedijveren om een karkas met zwaargewichtgieren en grote roofvogels. Af en toe maakt hij ruzie om een stuk vlees te pakken te krijgen, maar hij wordt snel weer weggejaagd. Zijn uitstekende snavel stelt hem in staat om vlees af te knabbelen van botten die andere gieren hebben achtergelaten. Naast kadavers verslindt de kapgier allerlei soorten eetbare troep op markten, slachthuizen en vuilnisbelten. Ook volgt hij mensen die op het veld werken, hij grijpt vette larven uit de pas omgewoelde aarde en pikt grote insecten op zoals sprinkhanen. Bij laag tij langs de kust, voedt hij zich met mosselen, krabben en dode vis. Maar het meest ongebruikelijke eten op het gierenmenu is misschien wel mest, waaronder zelfs menselijke uitwerpselen.
Tegen het midden van de ochtend bevindt de kapgier zich al in de lucht, verscheidene uren eerder dan andere giersoorten die moeten wachten op de vorming van sterkere thermieken. Hij zweeft moeiteloos op zijn vleugels en brengt vele uren per dag door met het afspeuren van het landschap onder hem.
Wijder verspreid dan welke Afrikaanse gier ook, komt de kapgier regelmatig voor buiten open vlaktes en heuvels, bijvoorbeeld in bosland, open stukken bos en bij kusten. In gezelschap van zwarte wouwen is hij vaak te vinden in stedelijke gebieden in het grootste deel van Oost- en West-Afrika.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be