WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Katten en andere roofdieren

Hoewel er in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika een overvloed aan kleine planten- en insecteneters is, zijn er niet zoveel verscheurende dieren als in de oerwouden van Afrika, waar alle kleine dieren haast voortdurend worden bedreigd. Van alle hond-, kat- en marterachtigen, is de jaguar de grootste.
Vooral omdat de pels van de jaguar als bont zo geliefd is, komt hij in vele streken - vooral de meer toegankelijke - vrijwel niet meer voor. Hij lijkt veel op de panter van de Oude Wereld. Hij is nog iets groter en ook plomper en minder sierlijk in zijn bewegingen. Zijn vlekkentekening bestaat meestal uit vier tot vijf rozetjes rond een vlek. In vele inheemse streken wordt hij 'El Tigre' (tijger) genoemd. Hij komt voor in allerlei landschappen, tot in de pampa's van Argentinië, waar herten en agoeti's te vinden zijn. Maar het meest is de jaguar te vinden langs de meren en rivier van het tropische woud, met een overvloed aan pekari's, waterzwijnen en tapirs als prooi. Hij is overwegend een nachtdier, en zwemt graag en zeer behendig.
Ook watervogels, vissen en zelfs kaaimannen zijn van zijn gading. In tegenstelling tot de meeste andere katachtigen - ook de grotere - is hij niet bang voor de mens. Soms wordt een jaguar wel menseneter, nog een reden waarom er jacht op hem wordt gemaakt. De zwarte jaguar leeft uitsluitend in de diepste, ontoegankelijke delen van het oerwoud.
De jaguarondi is wel een echte kat, maar hij lijkt erg veel op een otter. Hij is - met staart - een meter lang en hij heeft zeer korte pootjes. toch is hij snel en behendig genoeg om de grotere knaagdieren, die een deel van zijn menu uitmaken, te bemachtigen. Door zijn lenigheid kan hij uitstekend klimmen, om kleine boombewoners buit te maken.
Er zijn jaguarondi's in twee kleuren : een donkergrijze en een roodbruine. Evenals alle andere Zuidamerikaanse katten leeft hij alleen. Alleen in de paartijd komen de mannetjes en de wijfjes bij elkaar. Per keer worden er twee tot drie - nog blinde - jongen geboren, die met veel zorg door de moeder worden grootgebracht.
Een nog mooiere pels dan de jaguar heeft de ocelot, met een goud- en zilverkleurige achtergrond. Hoewel hij, zonder staart, bijna een meter lang is, doet hij geen mens kwaad en loopt zelfs weg voor een hond. Hij houdt van open grond, bij menselijke nederzettingen. Schuwer zijn de tijgerkat en de margay. De margay is een uitgesproken nachtdier, met grote ogen en hij is zeer lichtschuw. Van deze kleine soorten is nog weinig bekend.
Van de wasberenfamilie komen ook enkele soorten in Midden- en Zuid-Amerika voor : de neusberen (zie foto). Ze hebben alle een dikke, lange staart die opvallend in afwisselend licht en donkere ringen is gekleurd. De neusbeer, genoemd naar zijn uitzonderlijke lange beweeglijke en gevoelige snuit, is ongeveer zestig cm lang en is een echt dagdier. Tijdens de nacht slaapt hij in een boom. De vrouwtjes en volwassen mannetjes zijn solitair (alleen of eenzaam levend). Alleen in de paartijd wordt er één mannetje tot de troep toegelaten, waarin hij - overigens slechts kort - een ondergeschikte positie bekleedt. Net als alle andere wasberen, eet de neusbeer bijna alles.
Van de ruim zestig cm grote boshond is nog maar weinig bekend. Hij is vooral in de nacht actief en jaagt dan in kleine groepjes die bestaan uit de ouder dieren met hun halfwas-jongen. Ze jagen vooral op paca's, agoeti's en jonge waterzwijnen. Boshonden kunnen zeer goed zwemmen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be