WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De keizerspingu´n

Er zijn zeventien pingu´nsoorten waarvan de koningspingu´n het nauwst verwant is aan de keizerspingu´n. Orde : Sphenisciformes - familie : Spheniscidae - geslacht : Aptenodytes en soort : Aptenodytes forsteri.
Omdat hij ongelofelijk lage temperaturen (tot wel min zestig graden Celsius) kan verdragen, brengt de keizerspingu´n zijn hele leven door in de koudste streek op aarde. Deze grootste van alle pingu´nsoorten legt als enige vogel de eieren direct op het ijs en leeft vooral in het water. Als hij aan land komt om te broeden, gaat hij op in enorme kolonies van wel 40.000 vogels. Opvallend detail : terwijl het vrouwtje teruggaat naar zee, broedt het mannetje het ei uit.
In een kolonie keizerspingu´ns vormt zich een hiŰrarchie, en als de leider verhuist, volgt de rest. Keizerpingu´ns kunnen niet vliegen en als ze over het ijs gaan, rodelen ze op hun buik waarbij ze zich met hun vleugels voortduwen. Deze pingu´ns zijn ontzettend trouw en wanneer ze in de winter voor het broedseizoen terugkeren naar het land, zoeken ze hun partner van het jaar daarvoor op. Keizerpingu´ns hebben elk hun eigen, unieke roep die ze gebruiken om hun partner of jong op te sporen. Onderzoekers vermoeden dat ze elkaar alleen via geluid en niet visueel herkennen.
Keizerpingu´ns jagen vooral op kleine vissen en schaaldieren (krill), maar ook wel op grotere vissen en inktvis. Ze naderen hun prooi van opzij en als ze beet hebben draaien ze die in hun bek om en werken hem met de kop als eerste naar binnen. Ze zwemmen en duiken als de beste en kunnen hun prooi wel twintig minuten onder water achtervolgen voordat ze weer naar boven moeten om adem te halen. Ze lokaliseren hun prooi voornamelijk met hun ogen en jagen alleen overdag. Op hun zoektocht naar voedsel langs de kust leggen ze soms wel 500 km af.
Keizerpingu´ns voeren in de winter een uitgebreid paringsritueel uit van buigen en trompetteren, een belangrijk gebeuren waarmee ze de roep van hun partner leren onderscheiden van die van duizenden andere, identieke vogels. Ze hebben een heel speciale manier van broeden. Nadat in de winter het vrouwtje ÚÚn ei heeft gelegd, gaat ze naar zee tot de volgende lente. Intussen beschermt het mannetje het ei door het in een met veren bedekte huidplooi onder aan zijn buik op zijn poten te dragen. Omdat hij al die tijd niet eet, verliest hij de helft van zijn gewicht en kruipt hij dicht op de andere broedende mannetjes om warm te blijven. Pas als het vrouwtje terugkomt om het ei uit te broeden, is het mannetje vrij om eten te gaan zoeken. Daarna komt ook hij weer terug om voor het kuiken te zorgen. Beide ouders voeden het kuiken middels het uitbraken van vis die ze hebben gevangen.
De keizerspingu´n wordt momenteel niet bedreigd, maar neemt wel in aantal af. Uit onderzoek op Antarctica blijkt dat het aantal de afgelopen vijftig jaar is gehalveerd, waarschijnlijk als gevolg van de periodieke afbraak van zeeijs, minder krill en hogere zeetemperaturen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be