WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Keizertamarin
Groep : op het land levende zoogdieren

Keizertamarins behoren tot de familie van de Callitrichidae, net als andere tamarins, oeistiti's en het Goeldiaapje. De sociale keizertamarin, één van de kleinste aapjes ter wereld, ziet er bijzonder grappig uit. Met zijn imposante snor tot aan zijn schouders is dit miniatuuraapje onmiddellijk te herkennen wanneer hij in het tropisch regenwoud sierlijk van tak naar tak springt.
Hij is voortdurend in beweging. Met zijn kleine afmetingen en verrassende kracht kan hij gemakkelijk van boom tot boom springen, vaak over indrukwekkende afstanden. Bovendien kan dit behendige diertje zich zonder te bezeren vanaf een hoogte van wel twintig meter op de grond laten vallen. Keizertamarins zijn zeer sociaal. Ze leven in kleine groepen in de bossen, vaak samen met andere apen, zoals de bruinrugtamarin. Deze twee soorten werken meestal nauw samen. Hoewel de geringe afmeting van de keizertamarin hem aantrekkelijk maakt voor roofdieren, zorgen zijn snelheid en behendigheid tussen de takken ervoor dat hij nauwelijks te vangen is.
Door zijn opvallend uiterlijk is hij erg geliefd bij dierentuinen en in de dierenhandel. Vele zijn de afgelopen jaren gevangen en achter tralies verdwenen. De grootste bedreiging vormt echter de grootschalige houtkap in de regenwouden, waardoor talloze tamarinpopulaties zijn verdwenen. Als dit zo doorgaat zal het leefgebied van de keizertamarin snel verdwijnen.
Een groep bestaat meestal uit twee tot acht exemplaren, hoewel er ook soms vijftien leden zijn. Elke groep telt slechts één seksueel actief vrouwtje (meestal de oudste) en twee seksueel actieve mannetjes. In tegenstelling tot andere soorten vechten de overige groepsleden niet om het recht te mogen paren. In plaats daarvan sparen ze hun energie om de gemeenschap te beschermen. Het dominante vrouwtje paart met beide mannetjes en na een korte draagtijd van ongeveer vijf maanden verzamelt de hele groep zich om bij de geboorte te helpen. Beide mannetjes nemen de vaderrol op zich, ontfermen zich over het hulpeloze kleintje en wassen het. Ze helpen ook bij het dragen van het jong en geven het aan de moeder als het moet drinken.
Keizertamarins eten vooral vruchten, bloemen en nectar van verschillende boomsoorten. Vanwege hun geringe gewicht kunnen ze over de kleinste takjes lopen en plekjes bereiken waar grotere apen niet kunnen komen. Tamarins zijn omnivoren en halen een groot deel van hun eiwitten uit ongewervelde dieren zoals sprinkhanen, cicaden, mieren, kevers, spinnen en vlinders. Deze apen kruipen vaak stilletjes naar een tak om deze met een snelle beweging naar hun bek te brengen en een nietsvermoedend insect te verrassen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be