WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De klapmuts

De klapmuts of Cystophora cristata. Grootte : mannetje lichaamslengte 3 tot 3,5 meter. Gewicht tot vierhonderd kg of meer. Wijfje wat kleiner. Uiterlijk : grote, zilvergrijze zeehonden, onregelmatig donkergrijs of zwart gevlekt. Snuit is donker; bij volwassen mannetjes kunnen de bovenkant van de neus en het voorhoofd worden opgeblazen, waardoor een bolvormig profiel ontstaat - waarvan de betekenis wellicht is het bedreigen van rivalen. De nagels steken meer dan gewoon ver uit, vooral aan de voorvinpoten.
Verspreidingsgebied : een zeehond van het ijs van het noorden van de Atlantische Oceaan en de Noordelijke Ijszee, die men aantreft van Newfoundland en Baffineiland in het westen tot Spitsbergen, Jan Mayen-eiland en Ijsland in het oosten, gewoonlijk op vast pakijs in wateren buiten de kust. Er zijn ver zuidelijk afgedwaalde dieren waargenomen tot bij Florida, Groot-BrittanniŽ en de Golf van Biskaje. Eťn enkele maal (onder meer in 1981) verscheen een klapmuts in de Nederlandse kustwateren. Er zijn twee belangrijke werpplaatsen - een kleine tussen Labrador en Groenland, en een grotere ten noorden van Jan Mayen; kleinere groepen werpen in de St. Laurensbaai en Straat Davis.
Klapmutsen worden zelden aan land gevonden en leven ver in zee, waar zij zich voornamelijk ophouden in oppervlaktewater, zich vooral voeden met plankton en vis en zich op ijsschotsen hijsen om uit te rusten. Zij verzamelen zich in maart en april in grote groepen op het vaste winterijs van de werpplaatsen, waar' ze paren vormen zodra de zilvergrijze jongen zijn geboren. Paring vindt twee tot drie weken na de geboorte plaats en de familiegroepen verspreiden zich weer zo'n drie weken later. De hele zomer door verharen veel klapmutsen op het zware pakijs tussen Groenland en Ijsland; in de winter leven ze zeer verspreid over plaatsen met open water. De grote concentraties drachtige dieren op de werpplaatsen worden bejaagd, krachtens een internationale overeenkomst. Tienduizenden jongen worden ieder jaar gedood om hun wollige vachten, en evenveel volwassen dieren om hun traan en leer. De totale populatie, voornamelijk geschat vanuit de lucht, bestaat waarschijnlijk uit meer dan 500.000 dieren.
In 1982 besloten de EG-landen ernaar te streven de invoer van en de handel in zeehondenhuiden en daarvan vervaardigde producten stop te zetten. Onder zo'n verbod valt zowel de klapmuts als de zadelrob.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be