WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De kleine alk

Orde : Charadiiformes - familie : Alcidae - geslachte : Alle en soort : Alle alle. Er zijn 22 soorten van de Alcidae-familie waar de kleine alk toe behoort.
De populatie van de kleinste duikende zeevogel ter wereld is omvangrijk, ondanks het feit dat hij per jaar maar één ei legt. De kleine alk is een gedrongen vogel met zwartwitte, vettige veren. Hij leeft in lawaaierige kolonies, die vaak uit miljoenen vogels bestaan en een 'vlot' vormen op zee. Op hun vlucht naar de noordpool vormen ze een donkere vlek in de lucht.
De kleine alk is een sociale vogel die in grote groepen leeft, vliegt en vist. Met zijn korte, smalle vleugels kan hij goed duiken en snel onder water zwemmen, maar ook uitstekend vliegen. In de broedperiode gaat de alk aan land, maar de rest van de tijd is hij een zeevogel die op het zeeoppervlak drijft of op het winterijs leeft. Tijdens de zomer is het druk in de broedgebieden, waar paartjes op een trillende manier voor elkaar zingen en zo hun band versterken. Andere vogels doen vaak mee, waardoor er massale vocale voorstellingen ten gehore worden gebracht. Om het hoofd te bieden aan het koude klimaat en de lange periodes op en in het water, heeft de kleine alk een dik verenkleed met een extra dikke donslaag om warm te blijven.
Het leven in een kolonie betekent dat alken altijd informatie kunnen delen over voedselvoorraden. Ze eten meestal ongewervelde zeedieren (garnaaltjes en andere schaaldieren), die aan de oppervlakte komen tijdens de donkere, nachtelijke uren. Als gespecialiseerde eters van zeer grote prooidieren hebben alken een kort, dikke snavel en een zak aan hun keel die krop heet. Deze wordt gebruikt om voedsel in te vervoeren naar het nest. Alken duiken niet dieper dan twintig meter om hun prooi te pakken. Kleine alken hebben een dikke en gespierde tong, die hen in staat stelt met voedsel te 'spelen'. Ze houden het vast in het bovenste deel van hun snavel voordat ze het in de krop duwen.
Half mei komen de alken op de broedplaatsen aan en legt de vrouwtjes alk in juni of juli één ei. Het uitkomen moet samenvallen met de seizoenspiek, als er voedsel in overvloed is, zodat de kuikens zich snel kunnen ontwikkelen en al vroeg in goede conditie uitvliegen. Beide ouders broeden het ei uit en het jong vliegt uit als hij dertig dagen oud is.
Kolonies met kleine alken liggen bij gebieden met veel prooi, zoals dierlijk plankton, waardoor ze snel eten kunnen vinden. Alken nestelen op hellingen met losse, kleine stenen, ontoegankelijke rotswanden en geïsoleerde eilanden. Sommige kolonies bestaan wel uit tien miljoen paartjes. Het leven in kolonies beschermt ze tegen roofdieren, zoals meeuwen, sneeuwuilen en poolvissen, die eieren en kuikens roven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be