W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dier - algemeen

Kleine dieren uit de prairie

Hoe uitgestrekt de prairies zijn geweest, kan men zich misschien voorstellen, als men weet hoeveel dieren daar vroeger hun voedsel vonden. Er was genoeg te eten voor zestig miljoen bizons, veertig miljoen gaffel-antilopen, ontelbare aantallen wapiti's en muildierherten en dan nog allerlei kleinere plantenetende dieren. Die hadden met z'n allen natuurlijk een enorme eetlust. Daarbij moet men nog bedenken, dat plantaardig voedsel lang niet zo gemakkelijk de honger stilt als dezelfde hoeveelheid vlees.
Van de grote roofdieren is alleen de prairiewolf nog vrij talrijk aanwezig. De grijze wolf en de poema zijn bijna helemaal verdwenen. Er is nog wel voldoende voedsel voor de kleinere roofdieren : de prairievalk, de gevlekte skunk, de vrijwel uitgestorven zwartvoetbunzing en verschillende soorten slangen, zoals de giftige ratelslang en de ongevaarlijke haakneusslang.
Knaagdieren die in holen wonen, zoals de prairiehond en de wangzakrat, zijn de meest karakteristieke prairiedieren. Door het onophoudelijk gegraaf van deze dieren is het land ondermijnd met een doolhof van smalle tunnels. Dit heeft een wezenlijke invloed op het aanzien van de prairie gehad. Een heleboel struiken en bomen gaan dood door het onvermoeibare geknaag van de diertjes, die dol zijn op de jonge loten en wortels van distels, struiken en jonge bomen. Bovendien eten ze de zaadjes op, die vanuit de omringende bossen komen overwaaien. Op plaatsen waar deze dieren zijn uitgeroeid, is de prairie een woestenij geworden van allerlei planten, cactussen, struiken en peuldragende bomen.
De kale stukken prairie zitten vol poelen (waar de bizons modderbaden in nemen) en gaten die de ingangen vormen van verschillende holen. De wangzakrat, die zo heet vanwege de voedselzakken in de buurt van zijn kaken, houdt geen winterslaap. Hij legt etensvoorraden aan in de provisiekamers van zijn hol. De Engelse naam 'gopher' voor het dier is afgeleid van het Franse 'gaufre', wat honingraat betekent. Door al die gaten in de grond ziet het terrein waar hij leeft er inderdaad wel wat als een honingraat uit. De wangzakrat heeft een korte, buitengewoon gevoelige staart, die hem in staat stelt hard achteruit te lopen. Hij is een plaag voor de boeren, want hij vernielt knollen, wortels en gras.
De prairiehond (zie foto) is geen echte hond, maar maakt deel uit van de familie van de eekhoorns. Hij leeft in goed georganiseerde gemeenschappen, die soms wel duizend leden tellen. Het woongebied van zo'n gemeenschap bestaat uit gangen die zich kilometers ver uitstrekken en die honderden toegangen en verbindingskamers hebben. Kenmerkend is de wal die eromheen ligt en die dient om de ingangen van de holen tegen overstroming te beschermen. Prairiehonden worden voortdurend gedwongen hun kolonies uit te breiden. Ieder jaar komen er namelijk ratelslagen, die de holen in beslag nemen als winterverblijfplaats. Daarbij ontzien ze zich niet, de oorspronkelijke bewoners op te eten. Maar er zijn nog andere dieren die de prairiehond belagen : roofvogels, zilverdassen en zwartvoetbunzingen. De laatste zijn echter vrijwel uitgeroeid door het vergif dat de boeren strooiden om de prairiehond te verdelgen.
Ook de prairiehoen wordt met uitsterven bedreigd, hoewel dit dier in staat is vliegend op de vlucht te gaan voor gevaar. Zijn verwant, de waaierhoen, een grondvogel, geeft de voorkeur aan de droge vlakten in het westen. Net als andere leden van de familie van de ruigpoothoenders, lopen de mannetjes in de paartijd trots heen en weer voor de onverschillige vrouwtjes. Daarbij zetten ze hun oranje keelzakken op en pronken met hun heldergele verentooi. En niet zelden breken er gevechten uit bij hun pogingen een vrouwtje te veroveren.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be