WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    


Rubriek : Carine's Kattenpagina

De kleine katachtigen - deel 1

De bijzondere eigenschap van de kleine katachtigen is dat ze een volledig verbeend tongbeen bezitten waardoor ze niet kunnen brullen, in tegenstelling tot de grote katachtigen. Ze spinnen door in en uit te ademen, terwijl de grote katachtigen alleen spinnen tijdens het uitademen. Alle kleine katachtigen maken deel uit van dezelfde groep, waartoe ook de poema behoort, die even groot is als een panter

De katachtigen in Europa

De Europese wilde boskat of Felis silvestris (zie foto) geeft een imposante indruk door zijn gestalte. Men treft deze kat vooral aan in Schotland, Duitsland, in het Oosten van Frankrijk en in de PyreneeŽn. Zijn terrein bestaat voornamelijk uit rotsachtige gebieden en wouden, maar deze kat houdt niet van sneeuw. Het is een eenzaam dier dat zich verplaatst tijdens de avondschemering en tijdens de nacht. De bronstijd is tussen januari en maart. Na een dracht van ruim twee maanden werpt het vrouwtje haar jongen in april of mei. Meestal twee tot vier kleine, behaarde en blinde kittens per dracht. De wilde boskat jaagt nooit in de bomen. Hij voedt zich vooral met knaagdieren, konijnen, vogels die op de grond nestelen, kevers en sprinkhanen. Men heeft lang gedacht dat de wilde kat schadelijk was, daarom is hij voor een groot deel vernietigd. Maar dankzij zijn discrete gedrag overleefde de wilde kat toch in sommige gebieden. Rasechte wilde dieren zijn heden zeldzaam omdat de wilde katten zich vaak kruisen met huiskatten die verwilderd zijn. Het is een beschermde rassoort.
De Europese lynx is samen met de wolf en de bruine beer, ťťn van de drie grootste Europese roofdieren en het enige dier van de familie van de katachtigen dat in het wild leeft op dit continent. Het is een eenzaam dier dat tijdens de nacht op jacht gaat en geen vaste verblijfplaats heeft. Dankzij de korte staart en de met zwarte vlekken gestippelde vacht, is de Europese Lynx aangepast aan zijn omgeving, waardoor de observatie erg moeilijk wordt. Het is een roofdier dat leeft van zijn gevangen prooien : reeŽn, gemzen, vooral knaagdieren, vogels en zelfs insecten. Vanaf de maand december, ťťnmaal per jaar, zoekt het mannetje het vrouwtje op voor de voortplantingsperiode. Na een dracht van zeventig dagen kiest het vrouwtje een beschermde plaats waar veel voedsel gevonden kan worden en schenkt het leven aan twee tot drie jongen, die gedurende een volledig jaar niet van haar zijde wijken.
De Spaanse Lynx, die uitsluitend in Spanje en Portugal leeft, vertoont vele gelijkenissen met de Europese Lynx. Men heeft zelfs lang gedacht dat het een ondersoort was van deze laatste.
De Spaanse Lynx is een beetje kleiner en heeft meer vlekken op de vacht, met goed afgetekende zwarte punten. Dit ras wordt met uitsterven bedreigd. Er zijn slechts minder dan duizend exemplaren van over.
De Canadese lynx (Felis lynx canadensis) is het enige lid van de familie dat men aan de twee kanten van de Atlantische Oceaan aan kan treffen.

De katachtigen in Afrika en AziŽ

De Woestijnkat of Felis margarita, met een zandkleurige vacht, weegt niet meer dan drie kg en leeft in de dorre gebieden en de zandduinen van ArabiŽ, Pakistan en de Sahara. Hij voedt zich voornamelijk met knaagdieren, hagedissen en grote insecten. De onderkant van zijn poten zijn bedekt met haren waardoor hij zich gemakkelijk op het gloeiende zand kan voortbewegen. De Chinese Woestijnkat (Felis Bieti) woont in de bergen van Noordelijk en Centraal China, tot op een hoogte van drieduizend meter. Deze weinig bekende en zeldzame kat lijkt veel op de Europese wilde kat.
De Zwartvoetkat (Felis nigripes) verblijft in de droge gebieden van Zuid-Afrika en is het kleinste familielid van de katachtigen. HIj weegt niet meer dan twee kg. Zijn bruingele vacht is bedekt met streepjes en zwarte vlekken.
De Moeraskat of Felis chaus (zie foto), werd gedurende lange tijd de moeraslynx genoemd omwille van de behaarde uiteinden van de oren, verlengde ledematen, zijn relatief korte staart en zijn indrukwekkende grootte. Zijn terrein spreidt zich uit van Egypte tot India en tot Zuidwest AziŽ. Hij bezoekt vooral vochtige gebieden aan de randen van rivieren, maar ook drogere gebieden zoals beboste zones.
De Aziatische steppenkat of Pallaskat (Felis manul) heeft zichzelf aangepast aan barre weersomstandigheden en kan leven tot op een hoogte van zo'n vierduizend meter. Hij woont voornamelijk in de lage en hoge steppen van Centraal AziŽ, Iran en Afghanistan. Zijn langharige vacht is van een bruinroodachtige en grijsgeelachtige kleur. Deze eenzame kat leeft overdag en voedt zich hoofdzakelijk met knaagdieren.
De Serval of Felis serval is een relatief groot dier van bijna vijftien kg, dat leeft in de steppen, struikgewassen en savannen van Afrika en het zuiden van de Sahara. Hij heeft hoge poten en grote, kenmerkende oren, een gele zandkleurige vacht met zwarte vlekken en strepen. De Serval heeft geen angst voor water en kan zeer goed zwemmen. Hij eet vooral kleine knaagdieren, hazen en vogels.
De Karakal of Felis caracal heeft een vast leefgebied en leeft in de uitgestrekte Afrikaanse gebieden, savannen en woestijnen. Maar men treft hem eveneens aan in ArabiŽ en in het noordwesten van India. Hij werd lang geassocieerd met de lynx omwille van de behaarde uiteinden van de oren, de relatief korte staart, maar zijn bruingele vacht is nooit gevlekt. Lang geleden werd hij (net zoals het jachtluipaard in India en in het nabije Oosten) door de mens gebruikt voor de jacht op antilopen, hazen en vogels.
De Afrikaanse goudkat of Felis aurata (zie foto) is een eenzaam en nachtelijk dier. Hij staat hoog op de poten en heeft een kortharige vacht die varieert naargelang de omgeving waarin hij leeft : gevlekt in West-Afrika, eenkleurig in Centraal- en Oostelijk-Afrika. Hij leeft in bossen en wouden en jaagt uitsluitend op de grond. Over de leefwijze van dit zeldzaam dier is echter weinig bekend.
De Aziatische goudkat of Felis temminckii is groter dan zijn Afrikaanse soortgenoot. Zijn kop is gestreept met afwisselend witte en zwarte banden en zijn vacht verschilt naargelang zijn omgeving. Dit eenzaam dier leeft in de beboste gebieden van AziŽ en voedt zich vooral met knaagdieren.

lees verder op het tweede deel van de kleine katachtigen >>>

© 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be