WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De kleine panda

Orde : Carnivora - familie : Procyonidae - geslacht : Ailurus en soort : Ailurus fulgens. De kleine panda of katbeer behoort tot de Procyonidae-familie van de wasberen, waarvan vele in Amerika leven.
De kleine panda leeft op een dieet van bamboe in de afgelegen bergwouden van Azië en deze goede klimmer blijft in de bomen om zich te beschermen tegen roofdieren, maar ook om er te slapen en uit te rusten. Hij heeft een dikke, harige vacht om op grote hoogte te kunnen overleven. Ook wikkelt hij bij het rusten soms zijn lange, dikke, gestreepte staart om zijn kop voor extra warmte.
Het territorium van een mannetjespanda overlapt meestal dat van een aantal vrouwtjes waar hij 's winters mee omgaat en paart. Het vrouwtje is maar één keer per jaar bereid om te paren en dat meestal nog geen 24 uur. Na van takken, stokken en gebladerte een nest te hebben gebouwd in een holle boom of spleet tussen de rotsen, werpt ze aan het begin van de zomer één tot vier welpen. De jongen doen na ongeveer achttien dagen hun ogen open. De moeder blijft de eerste paar dagen voortdurend bij hen en komt ze om de paar uur voeden en wassen. Met drie maanden gaan de welpen naar buiten voor kleine nachtelijke uitstapjes, maar ze blijven nog negen maanden bij de moeder.
De kleine panda leeft in koude, vochtige bossen in de bergen op een hoogte tot vierduizend meter. Het is en solitair, territoriaal dier, wiens leefgebied voldoende voedsel- en waterbronnen bevat. Overdag slaapt hij meestal hoog in een boom. Dit ongrijpbare dier blijft alert op roofdieren zoals luipaarden en houdt andere kleine panda's van hetzelfde geslacht af van het betreden van zijn territorium. Hij markeert het met scherp ruikende, door zijn geurklieren geproduceerde afscheiding. De panda is het actiefst in de ochtend- en avondschemering, maar ook rond de middag en tegen middernacht. Hij is lenig en kan goed in bomen klimmen, maar komt meestal naar de grond om zich te voeden.
Hij voedt zich met zijn lievelingseten, de bladeren en scheuten van bamboeplanten. Net als de reuzenpanda heeft hij een vijfde vinger in de vorm van een verlengd handwortelbeentje, dat hij als een soort van duim gebruikt om de stengels vast te pakken waar hij met zijn monden en tanden de bladeren van afschraapt. Voordat hij de bladeren doorslikt, kauwt en vermaalt hij ze. Deze planteneter zoekt ook naar wortels, eikels en bessen en voedt zich soms met insecten, larven, knaagdieren en kleine vogels en eieren.
De kleine panda is een zeldzaam dier, waarop door de huisdierenhandel en vanwege zijn vacht jacht wordt gemaakt. De grootste bedreiging vormt echter de afname en versnippering van zijn leefgebied. Hij staat als bedreigd geboekt en de internationale handel is verboden. Maar het stropen gaat door en in het wild zijn er amper 2500 volwassen dieren over.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be