W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Kleine pimpernel

Of bloedkruid, tamme pimpernel.
Sanguisorba minor.

De kleine pimpernel is een overblijvend kruid waarvan de groene delen afsterven en alleen de wortelstok overwintert. Vanwege de ongepaard geveerde bladeren wordt zij dikwijls met de kleine bevernel verwisseld. De bloempjes vormen min of meer ronde bloeiwijzen die aan het eind van de recht omhoogschietende stengel zitten. De vermenigvuldiging vindt door zaad of door het scheuren van de oude wortelstokken plaats. Van de kleine pimpernel worden alleen de verse blaadjes gebruikt, bijvoorbeeld voor kruidenboter of voor de Frankfurter groene saus die uit bieslook, kleine pimpernel, bernagie, peterselie, veldzuring, kervel en tripmadam bestaat. Van de fijngehakte jonge blaadjes wordt een voortreffelijke salade (burnetsalade) bereid. In Engeland was de kleine pimpernel een zeer populair kruid dat in elk tuintje groeide. De eerste kolonisten hebben het naar Amerika overgebracht. De kleine pimpernel was ook uitstekend geschikt om er een kruidenazijn mee te maken die volgens oude recepten door het uitlogen van de fijngemalen zaden werd gewonnen. Net als met de bernagie worden met de kleine pimpernel ook koude dranken op smaak gebracht. Tegenwoordig wordt de kleine pimpernel vooral in Frankrijk, Duitsland en Itali� gebruikt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google