WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De kleine woestijnspringmuis

Orde : Rodentia - familie : Dipodidae - geslacht : Jaculus en soort : Jaculus jaculus. Deze familie omvat zo'n twintig soorten springmuizen, die voorkomen in open en beboste gebieden in Oost-Europa, Azië en Noord-Amerika, en zo'n dertig soorten woestijnspringmuizen, die in droge streken van Noord-Afrika tot de Gobiwoestijn voorkomen.
Aangedreven door zijn achterpoten kan de woestijnspringmuis in één keer verscheidene meters verspringen, als een miniatuurkangoeroe. De sprongkracht van dit nietige woestijnknaagdier is slechts één van zijn capaciteiten waarmee hij kan overleven in zijn moeilijke leefomgeving. De Engelse naam voor woestijnspringmuis is jerboa en komt van het Arabische woord yerbo, wat 'grote dijen' betekent.
Overdag houdt de woestijnspringmuis zich onder de grond schuil, uit het zich van roofvogels, caracals en vossen en beschermd tegen de hitte. Hij leeft in een koele kamer, gevoerd met versnipperde planten en kameelhaar. De kamer zit aan het eind van een schuil aflopende gang die tot vier meter lang en twee meter diep kan zijn. Voor extra veiligheid, voor het geval een slang zijn schuilplaats vindt, heeft hij verscheidene vluchttunnels. De muis kan de temperatuur en vochtigheid in zijn kamer regelen door één of meerdere tunnels af te sluiten met proppen zand. Midden in de zomer sluit hij ze allemaal af en blijft wekenlang onder de grond in een rusttoestand. Op andere momenten komt hij te voorschijn als het donker wordt om voedsel en een partner te zoeken. Boven de grond blijft hij altijd alert. Als hij aangevallen wordt, springt hij weg en springt met elke sprong een meter in de lucht. Hij verandert abrupt van richting om zijn achtervolger te misleiden.
Ondanks het feit dat de woestijnspringmuis behendig en alert is, leeft hij zelden langer dan enkele jaren voordat hij ten prooi valt aan een groter dier. Om het aantal op peil te houden is hij dan ook met acht maanden al geslachtsrijp en plant zich daarna constant voort. Slechts zo'n 25 dagen na het paren werpt het vrouwtje maximaal vier jongen en kan wel vier nesten per jaar hebben.
De woestijnspringmuis kan in één nacht wel zo'n veertien kilometer afleggen om voldoende voedsel te vinden. In de schrale woestijnomgeving is weinig voorhanden en de muis kan dus niet kieskeurig zijn. Hij eet alle zaden en malse blaadjes, wortels en scheuten die hij met zijn scherpe neus vindt, en stort zich af en toe op een tor of ander ongewerveld dier dat zijn pad kruist. Hij heeft zich zodanig aangepast dat hij niet hoeft te drinken. Zijn darm onttrekt al het nodige vocht aan zijn voedsel, zodat zijn uitwerpselen bijna volledig droge keutels van puur afval zijn.
Hoewel hij als veelvoorkomend te boek staat, is het bekend dat de kleine woestijnspringmuis in aantal terugloopt en misschien zelfs een bedreigde diersoort is. Er is meer onderzoek nodig om hiervan zeker te zijn. Het diertje wordt ook bejaagd om zijn vlees en bont.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be