WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Kleine zoogdieren

Apen, die zich ontwikkelen in het bos, worden als bosdieren beschouwd. In Afrika leven echter acht apensoorten, die zich hebben aangepast aan de levensomstandigheden in andersoortige gebieden. De patas of huzaren-aap (zie foto), de meerkatten en de groene baviaan komen voor in de noordelijke strook van het savannengebied. De huzaren-apen leven uitsluitend in de meest noordelijke en droogste gebieden en ze wagen zich zelfs in de woestijn. De meerkatten, die zich door heel Afrika hebben verspreid, verlaten het bos alleen om aan de randen van de savanne rond te scharrelen. De groene bavianen leven bij voorkeur in rotsachtige gebieden. Alle savanne-apen leven in groepen. De groepen van de verschillende soorten zijn echter uiteenlopend van samenstelling. De apen die in droge gebieden leven, waar het voedsel schaars is, hebben bijvoorbeeld maar één mannetje per groep. Bij de apen die in een wat minder schraal gebied wonen, komen meer mannetjes per groep voor.
De apen die in de Afrikaanse savannen leven, hebben in tegenstelling tot het merendeel van hun Zuidamerikaanse soortgenoten geen grijpstaarten. De huzaren-apen gebruiken hun staart als steun, wanneer ze zich oprichten om uit te kijken over het lange gras. De staart van de groene bavianen hangt er duidelijk ongebruikt bij. De huzaren-apen leven in de drogere en minder vruchtbare gebieden. Ze leven in groepen van ten hoogste dertig dieren. Zo'n groep bestaat uit ongeveer een tiental wijfjes met hun kroost, één mannetje als leider en een paar onvolwassen mannetjes. De leider verricht alle paringen. De jonge vrijgezellen wonen apart en treden op als wachtposten. De beslissing ten aanzien van het blijven op een plek of verder trekken wordt over het algemeen aan de wijfjes overgelaten.
Groene bavianen leven in veel grotere gemeenschappen dan huzaren-apen. Bij de groene bavianen zijn er in elke groep wel een aantal mannetjes die om de heerschappij vechten. In de tijd dat de mannetjes niet met elkaar of met een vijand van buiten vechten, leiden ze een benijdenswaardig leventje. 's Morgens eten ze en als het warmer wordt, gaan ze in de schaduw liggen luieren. De mannetjes kennen geen familiebanden en dragen ook niet de verantwoordelijkheid voor een harem. Ze paren met elk willekeurig vrouwtje in haar vruchtbare periode van een week per maand. Net als vele andere dieren in de savannen vormen de bavianen gemengde kudden met antilopen. Ze profiteren van het scherpere gehoor en de betere reuk van de antilopen. Als tegenprestatie vechten ze met de grootste vijand van de antilopen, de panter.
De groene meerkatten die behoren tot de meerkatten of makaken, wagen zich nooit te ver uit de buurt van bomen. Het zijn in hoofdzaak planteneters. Ze eten onder meer bladeren en schors. Maar ze zijn ook niet vies van insecten, eieren en jonge vogels. Ze verschalken zelfs af en toe knaagdieren, zoals hazen. De groene meerkatten hebben met de huzaren-apen gemeen, dat ze maar zelden hoeven te drinken. Men zegt dat van de hogere dieren de groene meerkatten de minst georganiseerde gemeenschap hebben. Ze leven in groepen van twintig of meer exemplaren, waarin wat aantal betreft de vrouwtjes lichtelijk in de meerheid zijn. De mannetjes heersen over de vrouwtjes.
De serval is één van de mooiste van de katachtige dieren. Hij heeft een slank lichaam, lange elegante poten en een hartvormig gezicht. De serval is ook één van de snelste katten. Hij is in staat om vliegende vogels bij hun vleugels te pakken en maakt daarvoor soms sprongen van bijna twee meter hoog. De serval is een felle jager. Hij doodt vaak honden en een goede klimmer zoals hij is, kan hij een in de boom gevluchte klipdas vangen. Maar gewoonlijk bewaart hij zijn klimcapaciteiten voor het geval hij razendsnel aan zijn achtervolgers moet ontsnappen. De serval brengt zijn nachten door met het jagen op meerkatten, hagedissen, duikers, ratten, vogels en hazen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be