WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Koala
Groep : op het land levende zoogdieren

Met zijn mopsneus, zijn bolle kop en zijn grote ronde oren lijkt de koala wel een schattige teddybeer, maar hij heeft geen enkele verwantschap met beren en schattig is hij helemaal niet. Het is een wild dier met vlijmscherpe klauwen, dat alleen op de grond komt om snel in een andere boom te klimmen. Omdat hij zelden water drinkt, noemen de Aboriginals hem 'koala', wat betekent 'geen drinken'.
De koala is bijna zijn hele leven alleen. Meestal ligt hij te slapen of uit te rusten in de kruinen van een eucalyptusboom. Af en toe komt hij in beweging om voedsel te zoeken of om een andere koala uit zijn territorium te verdrijven. Dit harige schepsel heeft sterke, gespierde poten en klauwen met lange en scherpe nagels, waarmee hij heel goed kan klimmen en zich zelfs aan de gladde bast van eucalyptusbomen kan vastgrijpen. Hij is voornamelijk 's nachts actief omdat het dan wat koeler is. Iedere koala heeft zijn eigen leefgebied en favoriete bomen om in te slapen en van te eten. Hij slaapt zo'n twintig uur per dag.
In de bronsttijd brult het volwassen mannetje voortdurend, tot een vrouwtje op zijn avances ingaat. Het paren zelf duurt kort. Het vrouwtje bevalt 35 dagen later. Koala's zijn buideldieren. Ze werpen een onvoldragen jong, dat zich in de buidel moet ontwikkelen. Bij de geboorte weegt het minder dan één gram ! Het kruipt in de huidplooi op de buik van zijn moeder en klampt zich vast aan één van de tepels. Het jong blijft zeven maanden in de buidel. Na vijf maanden gaat hij zich behalve met melk ook met 'pap' voeren. Dit is een brij van half verteerde bladeren die door de moeder wordt uitgepoept.
Koala's eten voornamelijk bladeren en jonge loten van bepaalde soorten eucalyptusbomen. Het gerucht gaat dat ze zoveel eucalyptusblad eten dat ze ernaar ruiken. In geval van nood eten ze ook bladeren van andere bomen, bijvoorbeeld van acacia's. Ze drinken zelden water, want al het vocht dat ze nodig hebben halen ze uit de bladeren. De spijsverteringsorganen van de koala zijn aangepast aan dit vezelrijk dieet. Ze elimineren de gifstoffen terwijl ze het voorgekauwde voedsel verwerken en er zoveel mogelijk voeding uithalen.
Dit Australische zoogdier heeft door de mens een onzekere toekomst. Vroeger werden miljoenen koala's gedood om hun vacht en in sommige delen werden de populaties bijna uitgeroeid. Het aantal koala's bleef dalen ondanks een verbod sinds de jaren dertig. Hun leefgebied is met tachtig procent ingekrompen. De eucalyptusbossen moesten wijken voor huizen, wegen en landbouw. Ook bosbranden en houtkap eisten hun tol. Schattingen van het aantal koala's in het wild lopen uiteen van 40.000 tot één miljoen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be