WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De koekoek

De gewone koekoek is lid van de Cuculidae-familie die zo'n 130 soorten telt. Orde : Cuculiformes - geslacht : Cuculus en soort : Cuculus canorus.
Gedurende het broedseizoen verandert de schuwe en bedeesde koekoek in n van de lawaaiigste en brutaalste wezens in het bos. Hij laat zijn paarkreet tussen de bomen weerklinken en kleinere vogels moeten er zeer alert op zijn dat de koekoek (een broedparasiet) niet zijn eieren in hun nesten legt zodra ze een moment niet oppassen, want dit gaat zeer zeker ten koste van hun eigen broedsel.
Laat in de lente gaat de vrouwtjeskoekoek op zoek naar pleeggezinnen voor haar eitjes. Als ze een gastgezin heeft gevonden, meestal van een weipieper of een heggenmus, waarvan de eieren op die van de koekoek lijken, wacht ze tot het nest onbewaakt is. Ze verwijdert n van de eitjes uit het nest en legt er een eitje van zichzelf voor in de plaats. Al met al legt ze wel twaalf eitjes in evenveel nesten. De jonge koekoek komt meestal eerder uit dan de rest. Het jong duwt alle eieren het nest uit, zodat hij al het voedsel krijgt dat zijn pleegouders aanslepen. Gedurende de eerste weken putten de ouders zich uit om het veeleisende jong, dat al snel groter is dan zijzelf, tevreden te houden.
Behalve insecten zoals libellen, eendagsvliegen en een variteit aan larven, voedt de koekoek zich bij gelegenheid ook met de jongen van de vogels, waarvan hij de nesten plundert. Zijn meest favoriete hapje is de harige rups, die door andere vogels wordt gemeden omdat hij giftig is. De koekoek lost dit op door de rups tegen een boomtak te slaan, waardoor het grootste deel van de giftige haren afbreekt. Als extra veiligheidsvoorziening heeft de koekoek een dikke, beschermende laag op zijn maagwand, die afgestoten en vervangen kan worden.
De koekoek trekt iedere winter naar de warmere streken van Afrika en zuidelijk Azi, maar plant zich voort in de bossen van Europa en Azi. Hij is nogal onopvallend en wordt daarom eerder gehoord dan gezien. De koekoek leeft alleen, behalve tijdens het broedseizoen, waarin mannetjes met veel kabaal de vrouwtjes achterna zitten. De koekoek lijkt op de sperwer, zij het dat de eerste sneller en oppervlakkiger klapt met zijn vleugels. Doorgaans is de koekoek alleen te zien als hij laag tussen de bomen door vliegt of op open land neerstrijkt. Meestal zit hij in de bosjes of op een hoge paal, waarbij hij zijn vleugels laat hangen en zijn staart omhoog steekt.
Als sinds 1940 daalt het aantal koekoeken, vooral in de bosrijke streken van noordwestelijk Europa. En van de redenen hiervoor is de dalende populatie van pleegvogels, zoals de weipieper en de heggenmus. Andere oorzaken zijn de verwoesting van het leefgebied door het kappen van hagen en het wijdverspreide gebruik van insecticiden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be