W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Komijn

Of kruiskomijn, tamme komijn.
Cuminum cyminum.

In tegenstelling tot de echte karwij is de komijn een eenjarige plant die dertig cm hoog kan worden en witte of roodachtige schermbloemen draagt. Het zaad moet laat in het voorjaar worden gezaaid. Komijn lijkt uiterlijk veel op echte karwij, maar is qua smaak scherper, zelfs een beetje bitter. Voor de consumptie worden de zaadjes gebruikt uit de zes mm lange dubbele schijnvruchten. In het wild groeit de komijn in Toerkestan en verbouwd wordt deze plant in het bijzonder aan de kust van Noord-Afrika, op Malta, Sicili�, in het Midden-Oosten en in India. Karwij is een bestanddeel van kerriepoeder en als zelfstandige specerij verheugt de karwij zich in de Indonesische keuken in grote populariteit. Komijn wordt ook in Mexico, Noord-Amerika en Noord-Afrika gebruikt. Heel wat mensen geven aan komijn de voorkeur boven de echte karwij, venkel of dille, vooral voor vissouffl�s, in sauzen of voor vis- en eiergerechten. Een flink mespunt is doorgaans voldoende. Wie van sterk gekruid eten houdt, moet gerust eens komijn proberen, maar vanwege het zeer krachtige aroma zal men er wel even moeten aan wennen.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google