W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dier - algemeen

Koudbloedige bewoners van tropische wouden

De warme vochtige atmosfeer van tropische oerwouden is erg gunstig voor dieren die hun lichaamstemperatuur niet zelf op peil kunnen houden. Daarom ligt het voor de hand dat het Amazone-bekken in Zuid-Amerika een bijzonder goed leefgebied is voor een aantal koudbloedige diersoorten, zoals reptielen, amfibie�n en vissen. Behalve wurgslangen als de enorme anaconda, komen er ook de schitterend gekleurde koraalslangen voor. In dat gebied leven ongeveer 28 soorten koraalslangen, waarvan de meeste, als hoofdprooi andere slangen hebben, zoals de cobra's. Net als de cobra's zijn de koraalslangen giftig, maar de sterkte van het gif wisselt van soort tot soort.
Sommige valse koraalslangen leven eveneens op de met verrotte bladeren bedekte bodem van het oerwoud. Ze lijken precies op echte koraalslangen, maar behoren tot de ringslangachtigen. Ze zijn of niet giftig of hebben slechts erg zwak gif. Bij sommige soorten ontbreken zelfs de giftanden.
Ook leden van de familie van de groefkop-adders hebben er hun jachtgebied. Omdat die meer op warmbloedige prooi zijn ingesteld, vormen ze een gevaar voor de mens. De lanspuntslang, die weliswaar kleiner is dan zijn neef de bosmeester, is bijzonder giftig.
Maar niet alleen slangen zijn in dat oerwoud giftig. De pijlgif-kikkers hebben een zeer giftige huidafscheiding. De Indianen gebruikten dat gif om hun pijlpunten mee in te smeren. De pijlgif-kikkers leven zowel in de bomen als op de grond. Net als de meeste andere giftige diersoorten, waarschuwen ze voor hun dodelijke nabijheid door hun felle kleuren.
Veel kikkers en padden van het Zuidamerikaanse oerwoud leggen hun eieren niet in stilstaand water. Sommige maken voor hun eieren een nest dat boven een poel of een riviertje hangt. Andere zetten hun eieren af in met water gevulde holten in bomen en sommige leggen hun eieren op vochtige aarde. Weer andere kikkers en padden maken nesten van schuim, dat aan het wateroppervlak drijft. Bij sommige soorten worden de eieren in kleine holten op de rug van de wijfjes meegedragen. Deze merkwaardige manieren waarop het nageslacht wordt verzorgd, zijn alleen mogelijk door de zeer hoge vochtigheid van de lucht in het tropische oerwoud.
Korkodillen, kaaimannen (zie foto) en een groot aantal soorten schildpadden zijn aan water gebonden. Kaaimannen hebben dezelfde leefgewoonten als krokodillen, maar ze hebben kortere, bredere en stompere koppen. De zwarte kaaiman is het grootste en gevaarlijkste lid van die familie. Hij kan een lengte van meer dan zes meter bereiken, ongeveer even lang als de Amerikaanse krokodil.
De vreemdste schildpad in het Amazone-gebied is de matamata, een lid van de familie van de slangehalsschildpadden. Als hij zijn kop onder zijn schild terugtrekt, doet hij dat niet door hem achterwaarts te trekken, maar door zijn kop zijwaarts onder het schild te buigen. Hij heeft een ruw, knobbelig schild met drie kammen, die van voor naar achteren lopen en een platte kop met een verlengde beweeglijke snuit. De vissen worden aangelokt door de vlezige franje aan zijn kop, kaken en lange nek. Als het dier honger heeft, hoeft het alleen maar plotseling zijn bek open te doen, waardoor vissen met het water naar binnen worden gezogen.
De kaaiman-teju, die langs de benedenloop van de Amazone leeft, is een typisch waterdier. Deze hagedis  eet slakken en zoetwatermossels. De mossels kraakt hij met zijn grote platte tanden. Daarna spuugt hij de stukken schelp uit en verorbert vervolgens het vlees.
In de bomen van de wouden komen nog andere soorten hagedissen voor, zoals de kleine, Braziliaanse leguaan, die net als een kameleon snel van kleur kan verwisselen en aan zijn poten een soort hechtorganen heeft, waardoor hij net als de gekko goed kan klimmen. Ook de grote groene leguaan, een hagedis met een lengte van meer dan twee meter waarvan het meeste echter uit de staart bestaat, is een merkwaardig dier. In tegenstelling tot vele andere soorten leeft deze hagedis als hij volwassen is, vrijwel uitsluitend van plantaardig voedsel.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer