Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Kruidnagel
Eugenia
aromatica.
Kruidnagels zijn de gedroogde, zeer aromatische, nog niet
geopende bloemknoppen van ��n van de Molukken afkomstige boom
die wel twintig meter hoog kan worden. In de tijd van de
Romeinen kwam de kruidnagel in de gebieden rondom de
Middellandse Zee terecht en als eerste Europeaan zag Marco Polo
in de dertiende eeuw een kruidnagelboom. Sedert het begin van de
negentiende eeuw zijn Zanzibar en Pemba de leidende
kruidnagelproducenten van de wereld. De bloeiwijzen met de nog
gesloten bloemen worden na het plukken in de zon gedroogd en uit
de gesorteerde vruchtstengels wordt kruidnagelolie gedestilleerd
die in de genees- en tandheelkunde, in de parfum- en de
kosmetische industrie en bij de vervaardiging van likeur wordt
gebruikt. Kruidnagels moeten glad en vettig zijn en ten allen
tijde alleen maar ongemalen worden gekocht. Heeft men wat poeder
nodig, dan moet men een kruidnagel fijnwrijven. Kruidnagels
worden bijvoorbeeld voor zoete gerechten, compotes en honingkoek
gebruikt, maar ook wild, vlees, vismarinades en warme wijn
worden met kruidnagels op smaak gebracht.