WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De kuifcaracara

Orde : Falconiformes - familie : Falconidae - geslacht : Polyborus en soort : Polyborus plancus. Hoewel de caracara het enige lid van zijn geslacht is, is hij nauw verwant aan acht andere caracarasoorten.
De kuifcaracara is groot, robuust en opportunistisch en lust bijna alles wat leeft op de prairies van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Als één van de primitiefste soorten van de valkfamilie jaagt hij niet zo sierlijk in de lucht als een aantal van zijn nauwe verwanten. In plaats daarvan gaat hij liever te voet op zoek naar aas, waarbij hij met zijn zware snavel zijn prooi verslindt.
Deze grote, typische vogel heeft zijn naam te danken aan zijn zwarte kuif en het hoge, krijsende geluid dat hij 's ochtends en voor zonsondergang maakt. De kuifcaracara is een luidruchtige, agressieve bullebak die andere vogels opjaagt tot ze hun voedsel opgeven en vaak vechten caracara's onderling om stukjes vlees. Ze zijn uiterst trouw en paren blijven meestal hun hele leven bij elkaar. Ze bewonen grote territoria waarbij ze samenwerken om nestelplaatsen te beschermen, naar voedsel te zoeken en hun jongen groot te brengen. De kuifcaracara kan goed vliegen, maar gaat niet graag de lucht in omdat hij liever op de grond naar voedsel zoekt of op prooi jaagt.
Een stel zoekt samen een geschikte nestelplaats, veelal in de dichte kroon van een afgelegen palm en vaak wel dertig meter boven de grond. Het mannetje en vrouwtje werken samen om een groot, slordig nest te bouwen van ieder stukje materiaal dat ze kunnen vinden, zoals stokjes, huid, bot, gras, stro en mest. Het vrouwtje legt hooguit drie eieren en de ouders delen de verantwoordelijkheid voor het broeden, waarbij ze om beurten op zoek gaan naar voedsel terwijl de ander de eieren bewaakt. Na zo'n dertig dagen komen de jongen uit. Nadat ze een paar maanden zelfs hebben leren jagen, verlaten de jonge vogels het nest om hun eigen territorium en partner te gaan zoeken, en valt de familiegroep uit elkaar.
Een groot deel van zijn voedsel bestaat uit aas en omdat deze vogel niet op grote hoogten vliegt, is hij vaak eerder bij het karkas dan andere roofvogels zoals gieren. Hij gebruikt zijn omvang om andere soorten te intimideren, waarbij hij gieren vaak lastig valt tot ze hun maal laten vallen. Als er weinig aas is, maakt de kuifcaracara vaak jacht op allerlei soorten levende prooi, zoals konijnen, stinkdieren, ratten, eekhoorns, schildpadden en zelfs prairiehonden. Vaak wroet hij met zijn scherpe klauwen in de grond om insecten te vinden. Ook keert hij dierlijke uitwerpselen om of boomstronken om kevers te vinden en waadt hij in ondiep water om kikkers en vissen op te sporen.
Zoals bij veel vogelsoorten in Amerika wordt het voortbestaan van deze vogel bedreigd door de expansiedrift van de mens. Zijn natuurlijke leefgebied, de prairie, verandert voortdurend.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer