WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De kuifeend

Orde : Anseriformes - familie : Anatidae - geslacht : Aythya en soort : Aythya fuligula. De kuifeend behoort tot de familie van eenden, ganzen en zwanen.
Met zijn karakteristieke hangende kuif, is de zwart met witte mannetjeskuifeend een kenmerkende zomerbewoner van de Euraziatische meren en vijvers. De vogel leeft, slaapt en eet op het water, duikt naar de bodem om te knabbelen aan ondergedompeld wier of grijpt een lekkere mossel van de rivierbedding. Tenzij hij in een mild klimaat met een kant-en-klare voedselvoorraad leeft, vliegt de kuifeend zodra de winter komt rechtstreeks en snel naar de zon.
De kuifeend brengt het grootste deel van de dag door op zoetwatermeren en langzaam stromende rivieren. Hij baadt uren achter elkaar, poetst zijn veren schoon, zet ze weer goed en maakt ze waterdicht. Hij gebruikt daarbij zijn snavel om olie uit een klier aan het eind van zijn staart te halen en te verspreiden. De olie en de dikte van de veren verschaffen isolatie tegen de kou. Wanneer hij duikt, houdt de kuifeend zijn korte veren dicht tegen zijn lijf aan. De vleugels hebben goed ontwikkelde spieren die ze in staat stellen om te vliegen en de snelle slagen vast te houden die nodig zijn om het proportioneel zware lijf van de grond te krijgen. Zijn bouw is niet echt geschikt om op te stijgen en dus krijgt hij een extra duw door met zijn poten op het oppervlak van het water te trappelen om hem de lucht in te helpen. Trekkende kuifeenden brengen de winter door bij de kusten van West-Europa en de Middellandse Zee, Afrika en Zuid-Azi.
Sociale activiteiten bereiken een hoogtepunt tijdens de paartijd, wanneer mannetjes met hun zwartwitte verenkleed en helder blauwe snavels zich uitsloven om een partner te krijgen. Buiten dit seizoen heeft hun verenkleed dezelfde saaie bruine kleur als die van de vrouwtjes. Na de hofmakerij verspreiden de vogels zich in paren om nestplaatsen te vinden. Kleine eilanden zijn hiervoor ideaal, omdat de nesten afgelegen en veilig voor roofdieren moeten zijn. Het vrouwtje legt n ei per dag totdat het broedsel compleet is. Pas dan begint ze met uitbroeden, zodat alle kuikens tegelijk uitkomen. Kort voordat ze uitkomen, beginnen de jongen elkaar te roepen vanuit het ei om tegelijk uit te komen. Binnen een paar uur na het uitkomen kunnen de kuikens duiken en leren ze snel voedsel te vinden.
Het meeste eten van deze eend komt uit het water, vooral zijn favoriete voedsel, zoals zoetwaterschaaldieren, zoetwatergarnalen en insectenlarven. Hij duikt wel drie meter diep of wiebelt simpelweg met zijn lijf om al spetterend lekkers naar de oppervlakte te bewegen. Zaden en wortels van waterplanten zijn belangrijke voedselbronnen en de eend kan ook eten van planten en insecten aan de rand van het water.
Kuifeenden horen thuis is noord en noordoostelijk Europa, maar ze hebben zich verspreid. De populatie groeit weer. De soort heeft zich aangepast aan stedelijke gebieden en maakt gebruik van gebieden met grote wateroppervlaktes, zoals parken en waterreservoirs.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer