WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De kwak

Orde : Ciconiiformes - familie : Ardeidae - geslacht : Nycticorax en soort : Nycticorax nycticorax. De kwak, ook bekend als de nachtreiger of gewone nachtreiger, is n van de zestig soorten binnen de reigerfamilie.
En van 's werelds meest wijdverspreide reigers, de kwak, is vooral tijdens de nacht actief. Deze aangepaste watervogel eet in het donker in een grote verscheidenheid aan drassige leefgebieden, van verafgelegen beboste moerassen en meren tot rijstvelden en bassins. Op de Falkland-eilanden zoeken kwakken zelfs naar voedsel tussen drijvende bedden zeewier, tot 450 meter buiten de kust.
In de schemering, lang nadat de meeste andere reigers zijn neergestreken om te roesten voor de nacht, worden kwakken wakker en beginnen ze met jagen. Hun gewoonte om in het donker te eten is een groot voordeel, omdat ze niet met andere reigers hoeven te concurreren. Een kolonie kwakken kan zelfs lange afstanden afleggen en een verrassend groot gebied moeten bestrijken om al zijn leden van voedsel te voorzien. Wanneer de nacht overgaat in de dag, verlaten de kwakken hun voedselplekken en vliegen terug naar hun roestplaatsen. Zowel voedsel- als roestplaatsen worden vaak gedeeld in een soort van roulatiesysteem met dagsoorten, zoals de ralreiger. In de paartijd jagen deze kwakken ook overdag om aan de constante vraag van hun jongen te voldoen.
Kwakken nestelen gewoonlijk in kolonies, soms met andere vogelsoorten. Grotere kolonies kunnen duizenden paren herbergen, en dit leidt tot een hoop kabaal, met paren die naar elkaar roepen of kibbelen met rivalen. Ook maken ze luide knallende en kletterende geluiden door met hun snavels te klapperen of te ratelen. Zijn de kuikens eenmaal uitgekomen, dan voeren de ouders ze door een slijmerige bal voedsel op te braken van halfverteerde prooi en deze netjes in hun snavel te stoppen. Kuikens leiden een onzeker bestaan en velen worden uit bomen gegooid wanneer hun nesten worden geteisterd door stormen.
Een belangrijke reden voor het succes van deze vogel is dat hij een grote verscheidenheid aan prooi eet. In het water grijpt hij niet alleen vis, maar ook kikkers, krabben en heel wat andere waterdieren. In tegenstelling tot veel andere reigers, begeeft hij zich ook op het land om prooi te zoeken, zoals hagedissen en knaagdieren. De kwak steelt regelmatig eieren en kuikens van andere vogels in het waterrijke gebied, zoals sternen en zelfs andere reigers.
In het noordelijk gedeelte van hun leefgebied trekken vogels in de herfst naar het zuiden omdat het kouder wordt en er minder voedsel is. De kwak migreert gewoonlijk in het donker. Soms vliegen de vogels alleen, maar meestal trekken ze in kleine troepen in een lijnformatie.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer