WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De La-Platadolfijn

De La-Platadolfijn of Pontoporia blainvillei. Grootte : lichaamslengte anderhalve tot 1,7 meter; wijfjes iets groter dan mannetjes (tot twee meter). Gewicht mannetjes 32 kg en wijfje 41 kg. Uiterlijk : een kleine, geel- of grijsbruine dolfijn, aan de bovenzijde donkerder dan aan de onderzijde, met een lange, soepele nek, uitstekende, achterwaarts gebogen rugvin en grote vinnen. Lange, dunne bek; zeer veel, naaldvormige tanden - ongeveer vijftig in iedere kaakhelft.
Verspreidingsgebied : talrijk in de uitmonding of het estuarium van de La Plata, minder vaak waargenomen in de binnenwateren van ArgentiniŽ, Uruguay en BraziliŽ tussen 42 graden en 32 graden z.br.
Een glimmende, modderkleurige soort; men ziet ze vaak in kleine groepen zwemmen en duiken om de schepen die een vaste ligplaats hebben in het modderige estuarium van de La Plata. Er worden er veel gevangen in de netten van haaienvissers uit Uruguay, waar ook hun biologie is bestudeerd. Hun voornaamste voedsel bestaat uit vis, met voor de afwisseling pijlinktvis, inktvis en schaaldieren; veel van hun voedsel komt van vlak boven de zeebodem. De jongen, die bijna de helft van de lengte van hun moeders hebben, worden in het voorjaar geboren, tussen september en januari. De totale populatie bedraagt waarschijnlijk vele tienduizenden; zij schijnt momenteel niet in gevaar te zijn. Voor deze soort wordt ook de naam Franciscana gebruikt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer