WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De langoest

Orde : Decapoda - familie : Palinuridae - geslacht : Panulirus en soort : Verschillende. Er bestaan vijftien soorten langoesten binnen het geslacht Panulirus, zoals de gevlekte langoest en de Caribische langoest.
Langoesten trekken elk jaar in ganzenpas over de bodem van de zee, op zoek naar rustig water. De gevoelige sprieten en goed ontwikkelde reukzin helpen bij het zoeken van voedsel en het ontwijken van vijanden. Volgens wetenschappers kunnen langoesten met 'onderwatermuziek' belagers afweren.
De langoest plant zich gewoonlijk voort in de zomer en de herfst, maar op warme plaatsen gedurende het hele jaar. Het vrouwtje kan alleen paren als ze vervelt (haar uitwendig skelet verwisselt). Omdat ze zo kwetsbaar is, moet het mannetje oppassen dat hij haar niet verwondt tijdens de paring. Na de bevruchting van de eitjes beschermt het mannetje het vrouwtje totdat haar nieuwe schaal hard genoeg is. Het vrouwtje draagt de eitjes onder het achterlijf met zich mee en broedt ze daar uit totdat ze klaar zijn om in de zeestromingen te worden losgelaten. De broedperiode varieert van dertig dagen tot een paar maanden, afhankelijk van de watertemperatuur. Van de tienduizend eitjes die een vrouwtje legt, overleeft uiteindelijk slecht één procent de eerste vier weken. De rest wordt opgegeten door planktoneters.
Een volwassen langoest jaagt met zijn neus. Met de haartjes op zijn voelsprieten kan hij geursporen onder water 'ruiken'. De vangst wordt in de maag vermalen door inwendige tanden die door spieren worden aangestuurd. De aard van het voedsel verschilt in de verschillende levensfasen van het dier. Als larve voedt hij zich met het plankton in de zeestromingen. Vlak voordat hij in een jonge langoest verandert, stopt het dier met eten van plankton en gaat na de metamorfose op jacht naar ongewervelde diertjes zoals kleine krabben, zeeslakken en ook waterplanten. De volgroeide langoest eet voornamelijk aas en ongewervelde dieren.
Als de herfststormen zich aandienen, trekken de langoesten noodgedwongen naar de diepten van de zee. Ze vormen ketens van soms wel zestig dieren, waarbij elk dier zijn sprieten op de rug van zijn voorhanger legt. Om te kunnen groeien moeten deze geleedpotigen hun uitwendige skelet in de eerste vijf levensjaren wel 25 keer verwisselen; daarna eenmaal per jaar. In de acht tot tien dagen dat ze schaalloos door het leven gaan zijn ze erg kwetsbaar voor roofdieren. Ze schrapen als een violist met de leerachtige uiteinden van de antennes langs de harde richel onder hun ogen, waardoor een krassend geluid, een soort muziek, ontstaat.
Langoesten worden wereldwijd gevangen voor de voedselindustrie waardoor het aantal volwassen exemplaren fors is afgenomen. Er zijn gebieden in zee aangewezen waarin niet gevist mag worden om de dieren te beschermen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer