WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De langsnuitdolfijn

De langsnuitdolfijn of Stenella longirostris. Grootte : lichaamslengte 1,8 tot 2,2 meter; mogelijk meer bij sommige grote populaties. Gewicht tachtig tot negentig kilogram. Uiterlijk : donker grijsbruin op de rug, overgaand in lichter grijs of wit aan de onderzijde en gespikkeld met donkere vlekken. Vrij grote, donkere rugvin, donkere borstvinnen en staart. De snavel is lang, met veertig tot vijftig kleine tanden in elke kaakhelft.
Verspreidingsgebied : een dolfijn van diepe tropische wateren zowel ver van als dicht bij de kust, over de hele wereld verspreid. Deze soort, die onder verschillende namen is beschreven, omvat waarschijnlijk veel verschillende populaties en ondersoorten.
De Engelse naam Spinner Dolphin duidt op hun gewoonte uit het water op te springen en een spiraal in de lucht te beschrijven. Deze dolfijn voedt zich met scholenvormende vissen en pijlinktvis, die hij vaak ver onder de oppervlakte van de oceaan bemachtigt. Omdat deze dolfijnen vaak met scholen tonijn en andere grote roofvissen jagen, zijn ze voor vissers een goede indicator voor de aanwezigheid van scholen vis. Vele duizenden sterven ieder jaar, met de slanke dolfijnen, in de voortonijn uitgezette netten. Hoewel ze gewoonlijk wel in staat zijn om deze netten te vermijden, gebeurt het toch dat ze erin terecht komen en de weg eruit niet meer kunnen vinden als de vissers beginnen met deze dicht te trekken. Ze raken dan erin verward en verdrinken. Men poogt de dolfijnen te helpen door de nette te voorzien van ontsnappingsgaten; ook het ten gehore brengen van bandopnamen van orka-geluiden helpt om de dolfijnen te verdrijven. De meeste geboorten vinden plaats in de lente en in de herfst. Jongen zijn bij de geboorte ongeveer tachtig cm lang.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer