WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De langstaartsnijdervogel

Orde : Passeriformes - familie : Sylviidae - geslacht : Orthotomus en soort Orthotomus sutorius. De langstaartsnijdervogel of gewone snijdervogel is lid van de familie van de Sylviidae of zangers van de Oude Wereld.
Met zijn vermogen om te bladeren, te snijden en te naaien is het duidelijk hoe de snijdervogel aan zijn naam komt. In tegenstelling tot veel andere soorten bouwt deze Aziatische zanger zijn nest niet op een tak. In plaats daarvan naait het vrouwtje de bladeren van levende planten aan elkaar tot een waterdicht tuinhuisje, dat sterk genoeg is om bescherming te bieden aan de pas uitgekomen jongen.
De snijdervogel is gemakkelijk over het hoofd te zien. Deze actieve en rusteloze zanger is vaak beter te horen dan waar te nemen. Hij houdt van dichte vegetatie en vliegt zelden meer dan een meter van de ene tak naar de andere. Wanneer hij vliegt, steekt de vogel zijn lange staart regelmatig ver over zijn rug naar voren. Het mannetje heeft een zeer krachtige zang, waarmee hij het vrouwtje imponeert en zijn territorium verdedigt. Hij zingt maar door, soms wel zeven minuten achter elkaar. Soms zingt hij zo hard, dat zijn hele lijfje ervan trilt. Wanneer ze foerageren, communiceren paartjes met een reeks snelle piepjes en trillertjes.
De snijdervogel eet voornamelijk insecten, zoals kevers, mieren en vliegen, maar ook vlinders en motten, plus hun eieren en larven. Hij voedt zich ook met spinnen en andere ongewervelde dieren, kleine bessen en zaden. Met zijn lange, scherpe snavel kan de snijdervogel gemakkelijk prooien tussen bloemen en bladeren vandaan halen. Bij het zoeken naar insecten gaat hij vaak diep met zijn snavel de bloem in. Soms neemt hij ondertussen een slokje van de energierijke nectar.
De snijdervogel leeft van nature in open bossen, oerwoud en mangrovemoerassen. Hij heeft zich ondertussen goed aangepast aan het leven in de buurt van mensen, hoewel hij meestal verborgen blijft. De soort komt veel voor in dorpen en zelfs steden, maar ook op plantages en landbouwgrond. Hij foerageert zonder problemen langs drukke wegen, op hoge balkons en zelfs in winkelcentra. Als hij zijn nest bouwt, gaat deze vogel vaak huizen binnen om kokosvezels uit deurmatten te stelen.
Na de paring bouwt het vrouwtje een nest, terwijl het mannetje haar bewaakt. Eerst trekt ze de randen van een groot blad of een paar kleine naar haar toe. Ze verzamelt vezels van planten, zaden en boomschors, naast spinrag en insectencocons. Dan rijgt ze de draden door de gaten die ze in het blad heeft gemaakt en knoopt ze deze vast tot een fraaie, maar stevige conische wieg. Het mannetje helpt haar met de bekleding van zachte materialen als wol, katoen en gras. Nadat de eieren zijn uitgekomen, voeden beide ouders de kuikens tot deze na twaalf tot dertien dagen kunnen uitvliegen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer