WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Le Corbusier

Le Corbusier, eigenlijk: Charles Edouard Jeanneret (La Chaux-de-Fonds 6 okt. 1887 - verdronken bij Roquebrune 27 aug. 1965), Frans, van origine Zwitsers architect, stedenbouwkundige, schilder en publicist, was een van de grootste en meest omstreden architecten van de 20ste eeuw. Na uitgebreide studiereizen door Europa ging hij in 1917 naar Parijs, waar hij zich aanvankelijk vnl. wijdde aan de schilderkunst. Zo propageerde hij, tezamen met Ozenfant, een nieuwe richting in de schilderkunst: het purisme. In het door hen opgerichte tijdschrift L'Esprit Nouveau (1920-1925) verschenen talrijke artikelen van zijn hand. De hierin uitgewerkte ideeŽn paste hij in de praktijk toe bij zijn ontwerpen voor een aantal particuliere huizen. In het tweede ontwerp voor de Citrohan-huizen paste hij voor het eerst de 'pilotis' toe: vrijstaande zuilen van gewapend beton, waarop het bouwwerk rust. Een ander belangrijk kenmerk van deze (en latere) ontwerpen is het ontbreken van enigerlei stilistische versiering, waardoor het gebouw wordt teruggebracht tot de meest essentiŽle vorm (rechthoek, plat vlak, kubus, cilinder). Dit bereikte hij vooral door het gebruik van doorlopende vensterrijen, glazen wanden en platte daken. Het toepassen van pilotis en platte daken betekende tevens ruimtewinst.
In 1922 associeerde Le Corbusier zich met zijn neef Pierre Jeanneret. Gezamenlijk propageerden zij zijn ideeŽn, waarbij hij uitging van een mechanisering van het leven. Vandaar ook dat hij het woonhuis een machine noemde, die zo weinig mogelijk inbreuk mocht maken op de individuele vrijheid van de mens en de omringende natuur. Eveneens in 1922 publiceerde Le Corbusier zijn plan voor een stad met 3 miljoen inwoners, waarin zijn plannen op grote schaal waren uitgewerkt en waarin hij de stad onderverdeelde in verschillende eenheden met uiteenlopende functies: een woongedeelte met villa's in verdiepingen, een werkgedeelte en een verkeergedeelte. Hij ontwierp in de volgende jaren gigantische plannen voor de herbouw van hele steden, zoals o.a. voor Algiers, Barcelona, Buenos Aires, Montevideo en Parijs. Ook nam hij deel aan internationale prijsvragen, zoals die voor het Volkenbondspaleis te GenŤve (1927; bekroond maar niet uitgevoerd). Tevens werkte hij plannen uit voor verdiepingenvilla's in ontwerpen voor grote wooneenheden, 'unitťs d'habitation', waarvan er verschillende zijn uitgevoerd: Marseille (1947-1952), Nantes-Rezť (1952-1957), Berlijn (1957) en Briey-la-ForÍt (1960). De verhoudingen baseerde hij op zijn modulorsysteem (zie modulus), dat uitging van de verhoudingen van het menselijk lichaam. Sedert de oprichting in 1928 van de CIAM was Le Corbusier lange tijd een van de belangrijkste stimulatoren van de groep.
Lag de periode van uitwerking van ideeŽn vooral vůůr de Tweede Wereldoorlog, die van de toepassing ervan in de praktijk viel hoofdzakelijk erna. In de jaren vijftig ontwierp hij een plan voor de stad Chandigarh. Bekend uit deze jaren is ook zijn eerste religieuze bouwwerk: NŰtre-Dame-du-Haut te Ronchamp (1950-1954), dat grote invloed heeft uitgeoefend. Van zijn vele andere bouwwerken zijn voorts te vermelden het Philips-paviljoen op de Expo (1958) te Brussel, het dominicanenklooster van La Tourette bij Lyon (1957-1960) en het ziekenhuis te VenetiŽ (1965). Voor de tapijtweverijen van Aubusson en Gobelins maakte hij vele kartons.
Le Corbusiers belangrijkste verdienste lag op het gebied van de bouwkunst; zijn megalomane stedenbouwkundige projecten zijn weliswaar zeer invloedrijk geweest, maar roepen vanaf de jaren zeventig weerstanden op, zowel bij bewoners als bij veel stedenbouwkundigen en architecten.
In de fondation Le Corbusier te Parijs zijn de grootste collectie van zijn schilderijen en tekeningen en zijn bibliotheek gehuisvest.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer