WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : AmfibieŽn en reptielen
 

De lederschildpad

Orde : Chelonia - familie : Dermochelyidae - geslacht : Dermochelys en soort : Dermochelys coriacea. Er zijn nog zes zeeschildpadsoorten met een hard schild, die allemaal worden bedreigd, waaronder de onechte karetschildpad, de soepschildpad en de karetschildpad.
De lederschildpad is niet over het hoofd te zien : met een lengte van twee en een halve meter is dit de allergrootste schildpad. Hij is al 120 miljoen jaar op aarde en is in al die tijd amper veranderd. Als zeeschildpad zijn de lederschildpadden uniek omdat ze geen hard schild hebben en omdat ze ook in koelere wateren kunnen overleven. Deze unieke reiziger legt in zijn leven al zwemmend duizenden kilometers af. Toch keert het vrouwtje terug naar het tropische strand waar ze geboren is, om er zelf te nestelen. De grootste lederschildpad die ooit werd waargenomen was bijna drie meter lang en woog zo'n negenhonderd kilogram.
Lederschildpadden eten kwallen en zijn immuun voor de tentakels van giftige kwalsoorten. Ze zoeken vooral in gematigde wateren naar voedsel, bij voorkeur aan de oppervlakte, al kunnen ze op zoek naar prooi wel vierhonderd meter diep duiken. Anders dan andere schildpadden ontwikkelen ze lichaamswarmte en hebben een dikke laag blubber. Zo kunnen ze koud water verdragen en verder reizen en dieper duiken dan andere schildpadden.
Lederschildpadden leiden een geheimzinnig, solitair leven. Alleen tijdens de paartijd hebben ze contact met andere schildpadden. Ze stoppen zelden met zwemmen, zelfs niet als ze slapen, en leggen gemiddeld 45 tot 65 kilometer per dag af. De meeste tijd brengen ze onder water door. Mannetjes leven altijd op zee. Vrouwtjes komen om de twee tot drie jaar aan land om te nestelen. Wetenschappers vermoeden dat ze aardmagnetisme gebruiken om de weg te vinden.
Om eieren te leggen hijsen de vrouwtjes zich in een maanloze nacht op het strand en graven een kuil in het zand. Ze leggen hun eieren, begraven die en proberen vervolgens hun nest te verbergen door er met hun poten zand omheen te gooien en zelfs onechte nestplekken te maken. De jonge schildpadden komen na zo'n 65 dagen uit en klimmen samen uit het nest. Zodra ze te voorschijn komen, haasten ze zich naar zee, aangetrokken door de horizon, en ontsnappen (als ze geluk hebben) aan vogels en krabben die al klaarstaan om toe te slaan.
Wetenschappers vermoeden dat er nauwelijks nog 35.000 nestelende vrouwtjesschildpadden over zijn. De schildpadden worden gedood voor hun vlees, eieren worden gestolen, de nestelstranden worden voor toerisme ontsloten en ze raken gewond of worden gedood door schepen, vistuig of afval. In sommige landen zijn de nestelstranden nu beschermd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer