WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Leeuw
Groep : op het land levende zoogdieren

De 'Koning der Dieren' is een verdiende titel voor dit trotse, sterke roofdier. Bij een leeuw denkt iedereen meteen aan een grote katachtige, die met zijn scherpe tanden en enorme klauwen grote prooien kan vangen. Dreigend gebrul en golvende manen maken het plaatje compleet. Leeuwen zijn ware heersers in hun gebied : zebra's en antilopen worden nerveus als er eentje in de buurt is, en luipaarden laten schielijk hun eigen buit in de steek.
Leeuwen maken jacht op allerlei soorten dieren, van knaagdieren en reptielen tot jonge nijlpaarden, giraffen en zelfs olifanten. Hun prooi bestaat vooral uit middelgrote en grote zoogdieren, zoals zebra's en antilopen. De leeuwinnen jagen het meest, waarbij ze als een team optreden : één van hen rent op een zebrakudde af om deze in paniek te brengen, terwijl ze een kwetsbaar, traag dier naar de andere leeuwinnen drijft, die aanvallen om het te doden. De mannetjes komen erbij als de prooi erg groot is. Ze eten altijd het eerst en eisen de beste stukken vlees op, zelfs als de leeuwinnen de prooi hebben gedood.
Hoewel leeuwen water drinken als dat er is, kunnen ze zich ook zonder water redden, doordat ze vocht halen uit de ingewanden en het bloed van hun prooi. Zo kunnen ze ook in droge gebieden overleven.
Alle volwassen vrouwtjes in een troep krijgen rond dezelfde tijd jongen, zodat ze die samen kunnen opvoeden. De welpen worden in een goed verborgen hol geboren en gezoogd door hun moeder en de andere leeuwinnen met jongen. Als ze vier tot acht weken oud zijn, mogen ze mee op jacht, al doen ze pas echt mee als ze bijna één jaar oud zijn. Voor voedsel blijven ze tot zestien maanden volledig afhankelijk van de volwassen dieren. De welpen staan aan vele gevaren bloot en minder dan de helft overleeft het eerste jaar. De mannetjes verlaten de troep als ze twee tot vier jaar oud zijn; de vrouwtjes blijven, tenzij ze een nieuwe troep gaan vormen.
Er leven nog tussen de 30.000 en de 100.000 leeuwen in het wild, voornamelijk in het oosten en zuiden van Afrika. Buiten de nationale parken en reservaten worden ze zeldzamer. Ze vormen nog altijd een gewaardeerde jachttrofee en worden geregeld gedood omdat ze als een bedreiging voor mens en vee worden gezien. Buiten de nationale parken is er het voortdurend dilemma tussen de behoeften van de mens die zijn vee wil laten grazen en het recht van de leeuw om in zijn natuurlijke omgeving te leven.
Leeuwen zijn de enige echte sociale katten die in groepen of troepen leven. Meestal bestaat zo'n troep uit zo'n vier tot acht nauwverwante vrouwtjes met hun nageslacht en nu en dan mannetjes, waarvan er één dominant is. Leeuwen communiceren via allerlei geluiden, en vooral hun gebrul in bekend. Het gebrul is kilometers ver te horen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer