WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Louis Pasteur

Pasteur, Louis (DŰle 27 dec. 1822 - Villeneuve-l'…tang, bij Parijs, 28 sept. 1895), Frans chemicus en bacterioloog, een van de grootste onderzoekers van de 19de eeuw en grondlegger van de biochemie en de moderne (medische) bacteriologie, was hoogleraar in de natuurkunde te Dijon (1848), hoogleraar in de chemie te Straatsburg (1849-1854) en te Lille (1854-1857) en was daarna als directeur verbonden aan de …cole Normale te Parijs (1857-1867), hoogleraar in de geologie, fysica en chemie aan de …cole des Beaux-Arts (1863-1868) en hoogleraar in de chemie aan de Sorbonne (1867-1889).
1.Loopbaan
Hij begon zijn wetenschappelijke loopbaan met het aantonen van het verband tussen vorm, optische activiteit en chemische samenstelling van organische stoffen; hij slaagde erin een mengsel van links- en rechtsdraaiend wijnsteenzuur te scheiden, waarmee hij de grondslag heeft gelegd voor de stereochemie. Zijn theoretische en praktische werk was er in deze periode grotendeels op gericht om de onmogelijkheid van de generatio spontanea aan te tonen.
De resultaten van deze onderzoekingen zijn geweest: a. de theorie van de biochemische continuÔteit van het leven;
b. de ontdekking dat gistingsprocessen door micro-organismen veroorzaakt worden (o.a. melkzuur- en alcoholische gisting), naar aanleiding waarvan Pasteur methoden ontwikkelde om door middel van gecontroleerde verhitting (pasteurisatie) voedingsmiddelen en dranken langer te kunnen bewaren.
2. Infectieziekten
Pasteur toonde aan dat ook sommige infectieziekten veroorzaakt worden door bacteriŽn. Toen hem aldus de oorzaak van bepaalde infectieziekten bekend was, zocht hij naar middelen tot bestrijding van cholera, streptokokken- en stafylokokkeninfecties en (de door een virus veroorzaakte) hondsdolheid. Ook ontdekte hij het verschijnsel van de antibiose (zie antibiotica).
Hij ontmoette in medische kring nogal wat tegenstand wegens zijn denkbeelden over aseptische chirurgie en algemene hygiŽne. Dat weerhield hem echter niet zijn denkbeelden over immuniteit en de inenting met verzwakte ziekteverwekkers te introduceren. Vooral het vaccin tegen hondsdolheid (1881) heeft hem wereldberoemd gemaakt.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer