WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Lynx
Groep : op het land levende zoogdieren

Deze schuwe kat is zo behoedzaam dat zelfs ervaren boswachters er soms jaren over doen om zelfs maar een spoor van dit dier te ontdekken. Met zijn uitstekende gezichtsvermogen en gehoor neemt de lynx een naderend persoon al van ver waar. Daardoor heeft hij ruim de tijd om weg te glippen in de schaduw van de bomen voor de indringer zelfs maar een flauw vermoeden krijgt van zijn aanwezigheid.
Ooit was de lynx wijdverspreid in heel West- en Midden-Europa. In de negentiende eeuw verdween hij uit Frankrijk, Duitsland en Zwitserland door ontbossing en jacht. Op de Britse eilanden verdween hij zelfs al in de veertiende eeuw. Zijn pels was gewild, maar hij werd ook door veeboeren als schadelijk beschouwd. Als een lynx een kippenhok of een schapenwei binnendringt, doodt hij namelijk net als een vos instinctief alle vogels of schapen. Hoewel de jacht in sommige gebieden nog steeds is toegestaan, geniet de lynx tegenwoordig wettelijke bescherming in het grootste deel van zijn gelimiteerde verspreidingsgebied.
Een loopse vrouwtjeslynx besproeit haar territorium met urine met een speciale geur. Ook gilt ze tijdens het patrouilleren, allemaal om een mannetje te lokken. Na het paren zoekt het mannetje een andere partner. Ongeveer tien weken later werpt het vrouwtje twee tot drie welpen, in een hol dat met warme materialen is bekleed. De eerste twee weken blijven de ogen van de welpen gesloten en kunnen zij niet lopen en dus ook niet van het nest afdwalen. De moeder zoogt en verzorgt de jongen ongeveer twee maanden. Na de tweede maand verkennen de welpen de wereld om het nest en vergezellen hun moeder tijdens de jacht.
Een hongerige lynx neemt zelf in de donkerste nacht nog het geringste geritsel van een muis, konijn of vogel waar. Na een slachtoffer te hebben beslopen, bespringt hij hem met uitgezette klauwen, houdt hem tegen de grond gekneld en dood hem met een beet in de kop op de hals. De lynx kan zelf hoog opspringen om vogels te vangen en is een uitstekende klimmer. Soms ligt hij in een hinderlaag te wachten op de tak van een boom om knaagdieren of andere kleine zoogdieren aan te vallen die uit hun hol komen. Tijdens de winter moet hij soms lange afstanden afleggen om prooi te vinden.
De lynx leeft in afgelegen, zeer bosrijke berggebieden. Het is een solitair dier dat het grootste deel van de dag slaapt in een leger of provisorisch hol. Het territorium van een mannetje kan enkele honderden vierkante kilometer bestrijken en de kleinere territoria van een aantal vrouwtjes overlappen. De lynx beweegt zich geruisloos door het kreupelhout. Zijn vacht - die per leefgebied sterk van kleur verschilt - en zijn sluipgang maken hem bijna onzichtbaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer