WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Magot
Groep : op het land levende zoogdieren

De magot behoort tot de orde der primaten, familie Cercopithecidae, het geslacht Macaca en soort Macaca sylvanus. Er zijn zo'n twintig macaca-soorten. De magot is een bijzondere aap, maar dan wel één zonder staart. Zo'n 10.000 jaar geleden kwamen ze voor in grote delen van Europa, maar nu leven er - buiten Noord-Afrika - nog slechts een paar of Gibraltar. Ze leven in groepen die geleid worden door vrouwtjes en brengen veel tijd door met het vlooien.
Magots leven in groepen van zeven tot veertig apen, met hun eigen territorium. Vrouwtjes vormen de kern van de groep en hun rang gaat over van moeder op dochter. Een vrouwtje komt in rang onder haar moeder, maar boven de jongere zusjes terecht. De rang van een mannetje is slechts tijdelijk en is afhankelijk van zijn leeftijd, hoeveel andere mannetjes er zijn, en van de acceptatie door de vrouwtjes. Het vlooien versterkt de rangorde van de apen en helpt ze een band te krijgen, vooral tussen de ouders en de kleintjes en jongen onderling. De band tussen moeder en dochter blijft, maar als een jong mannetje geslachtsrijp is, verlaat hij zijn moeder om alleen te gaan leven of zich bij een andere groep te voegen.
In de bossen waar hij leeft eet de magot vooral vegetarisch voedsel : wortels, bladeren, fruit en zaden. Hij eet ook ongewervelde dieren. Maar met de seizoenen moet hij zijn eetgewoontes aanpassen, omdat bepaald voedsel dan schaars is. In Algerije bijvoorbeeld vormen rupsen in de herfst een groot deel van het eetpatroon, net zoals eikels in de lente. De overvloed aan voedsel in een bepaald gebied heeft invloed op de omvang van het territorium van een groep.
Het achterwerk van het vrouwtje zwelt op als ze vruchtbaar is. In deze periode paart ze met verschillende mannetjes. Gewoonlijk kiest ze de dominante, maar ze kan ook paren met alle mannetjes van een groep. Het vrouwtje werpt 's nachts, in de boom waarin ze slaapt. Ze krijgt één kleintje, dat ze schoonlikt. Het pasgeboren aapje weegt zo'n 450 gram, klampt zich vast aan de vacht van zijn moeder en is gelijk al sterk genoeg om zijn eigen gewicht te dragen. De moeder voedt en verzorgt het kleintje ongeveer één jaar, maar ook de mannetjes leveren daar hun aandeel in. Een mannetje zoekt meestal één enkel kleintje uit waarmee hij speelt en dat hij verzorgt.
De grootste bedreigingen voor de magot zijn de jacht en het verlies aan leefgebied door houtkap. In Afrika, waar ooit enorme aantallen leefden, zijn er nog maar zo'n 20.000 over in delen van Algerije, Marokko en Tunesië. In Algerije leven de meeste magots als beschermde soort in nationale parken. In Marokko zijn er pogingen gedaan om ze weer in het wild uit te zetten, met wisselende resultaten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer