WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De Maleise beer

Orde : Carnivoren - familie : Ursidae - geslacht : Ursus en soort : Ursus malayanus. De Maleise beer is één van de vier kleinere beren in deze familie.
De Maleise beer is een verre verwant van de grizzlybeer en wordt niet groter dan een middelgrote hond. Dit schuwe dier leeft teruggetrokken en houdt zich meestal schuil op verhogingen die hij in de bomen van tropisch Zuidoost-Azië bouwt. Omdat hij slim, lening en handig is, kan hij ook bij voedsel dat diep in boomstronken en termietennesten verborgen zit.
Deze miniatuurbeer brengt een groot deel van zijn tijd door in bomen, en kan met zijn lichte, sterke, gebogen klauwen en grote poten uitstekend klimmen. Dit uiterst intelligente dier bouwt enkele meters boven de grond kleine verhogingen van afgebroken takken en bladeren. Overdag rust hij daarop uit en slaapt en zonnebaadt er. Ook kan hij vanaf die plek de bodem van het woud afspeuren op ronddolende roofdieren, voordat hij naar de grond afdaalt. Tegen de avond wordt hij actief en gaat op zoek naar voedsel. Het tropisch klimaat en de ruimte voorraad voedsel in het woud maken een winterslaap overbodig.
Volwassen Maleise beren blijven meestal hun hele leven bij dezelfde partner en paren er het hele jaar door mee. Het vrouwtje zoekt een afgelegen, goed beschutte plek op de grond, bouwt haar hol en baart haar welpen daar, na ongeveer 96 dagen na de paring. De blinde, kale, pasgeboren jongen zijn klein, wegen amper driehonderd gram en blijven de eerste maanden afhankelijk van hun moeder. Hoewel de welpen snel groeien en al op jonge leeftijd voor zichzelf kunnen zorgen, blijven ze bij hun moeder tot ze volgroeid zijn. Pas daarna wagen ze zich aan het volwassen leven.
De Maleise beer is een omnivoor. Hij lust allerlei soorten voedsel en gebruikt zijn intelligentie en handigheid om op onwaarschijnlijke plekken eten te vinden. Zijn voedsel bestaat voor een groot deel uit het zachte palmiet (groeipunt) van de kokospalm. De beer klimt in de palm en haalt het zachte plantenweefsel van de bovenkant af en eet het op. Op zoek naar insecten en larven rijt hij met zijn scherpe klauwen bomen open en valt hij zelfs nesten wilde bijen aan. Ook valt hij termietennesten aan door de buitenlaag ervan open te breken en vervolgens zijn poten naar binnen te duwen. Zijn lange, soepele tong is het ideale gereedschap om insecten uit bomen te plukken.
Omdat hij zo klein is en er vriendelijk uitziet, wordt deze beer vaak als welp gevangen en als huisdier gehouden. Maar als hij groter wordt, wordt hij vaak onhandelbaar en soms gevaarlijk, zodat hij dan wordt gedood. Vervolging door stropers en de aantasting van hun natuurlijke leefgebied hebben tot een forse daling van het aantal beren geleid. Hij wordt nu als één van de meest bedreigde beersoorten ter wereld beschouwd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer