WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De mandarijneend

Orde : Anseriformes - familie : Anatidae - geslacht : Aix en soort : Aix galericulata. De enige andere soort binnen het geslacht Aix is de Carolina-eend, die eenzelfde leefomgeving eist als de mandarijneend.
Weinig vogels hebben een fraaier verenkleed dan de mandarijnwoerd met zijn strepen en veren in zinderende kleuren. Vooral de koperkleurige zeiltjes die recht omhoog staan wanneer de woerd zich van zijn mooiste kant laat zien, vallen enorm op. De daarmee schril afstekende bruingrijze kleur van het vrouwtje heeft als voordeel dat ze onopvallend kan broeden.
Als twee mandarijneenden eenmaal gepaard hebben, blijven ze vaak hun leven lang bij elkaar. De band tussen de dieren is zo sterk dat ze weken van slag zijn als de ander sterft of verdwijnt. Mandarijneenden wonen in afgeschermde gebieden, bij voorkeur meren en rivieren in een bosrijke omgeving. Omdat deze eenden vaak in bomen verblijven, zijn de zwemvliezen voorzien van scherpe klauwen waarmee ze veilig hoog boven de grond op takken kunnen zitten en slapen. Ze nestelen in boomholten.
De mandarijneend is nog geen bedreigde diersoort, wat gedeeltelijk te danken is aan de populariteit van de eend bij de verzamelaars. Mensen in China en Japan nemen echter steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van de eenden in beslag, waardoor de aantallen in het wild sterk afnemen. In AziŽ zijn nog geen 20.000 dieren meer over. De meeste pogingen tot conservatie zijn tot nu toe nutteloos gebleken.
De baltsrituelen van de mandarijneend zijn imposant en kleurrijk en bestaan onder andere uit opzetten van de veren en zogenaamd water drinken. Als een vrouwtje eenmaal een woerd heeft uitverkoren, gaan de twee op zoek naar een nestelplaats boven de grond. Het vrouwtje heeft bij de nestkeuze het laatste woord. Zij bekleedt het nest met donsveertjes en legt een broedsel van ovale witte eieren. Het mannetje haalt voedsel en het vrouwtje broedt. De eieren komen kort na elkaar uit en de kleine eendjes verlaten het nest op spectaculaire wijze. De moedereend roept vanaf de grond naar haar eendjes, die vervolgens naar de rand van het nest klauteren en zich naar beneden storten, soms wel van tien meter hoog. Dankzij de kleine vleugeltjes bezeren de vederlichte eendjes zich niet bij het neerkomen. Eenmaal op de grond, blijven ze dicht bij hun ouders totdat ze kunnen zwemmen en vliegen.
Mandarijneenden zoeken zowel overdag als tijdens de nacht naar voedsel. Ze foerageren in bomen, op de grond en in het water, soms alleen met hun kop onder water, soms duiken ze helemaal onder. Deze kleurrijke eenden eten allerlei soorten voedsel. Ze houden vooral van zaden, noten, eikels, graantjes en waterplanten zoals waterlelies en algen. Mandarijneenden eten ook slakken, insecten en, als ze vlug genoeg zijn, kleine visjes zoals goudvissen en incidenteel een jonge koikarper.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer