WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Mandril
Groep : op het land levende zoogdieren

De mandril lijkt op een aap met oorlogskleuren. Hij heeft enorme snijtanden ter grootte van de duimen van een mens en leeft gewoonlijk in een groep of harem, geleid door een dominant mannetje. Dit mannetje dat aan het hoofd staat is het meest kleurrijke lid van zijn troep, die voornamelijk uit vrouwtjes bestaat. Hij heeft een kenmerkende blauwe, paarse en rode tekening, een feloranje kin, snorharen aan de zijkant en een blauw tot lichtpaars achterste. Ondanks zijn woeste verschijning, is de mandril tot een schuw dier en veel van zijn levensstijl en gedrag blijft voor ons een mysterie.
Mandrils leven in grote troepen die voornamelijk uit vrouwtjes bestaan. Binnen iedere troep zijn verschillende harems, ieder met één mannetje. Een dominant mannetje voegt zich bij een harem voor alleen de paartijd, of als permanent lid. Andere mannetjes kunnen zich erbij voegen, maar zijn dan lager in rang, terwijl sommige grotendeels solitair leven. De groepsgrootte varieert van kleine harems van vijftien tot dertig dieren, tot grotere troepen van driehonderd dieren. In het verleden, toen er nog volop mandrils waren, voegden ze zich soms samen tot een supertroep van meer dan duizend dieren. Overdag brengen mandrils het grootste deel van hun tijd door met voedsel zoeken op de grond. Iedere nacht kiezen ze een nieuwe slaapplaats in de bomen om roofdieren te ontlopen. Ze markeren hun territorium met geur en verdedigen het tegenover rivalen. Net als andere primaten, vlooien mandrils regelmatig elkaars vacht.
De bosachtige leefgebieden van de mandrils worden in angstaanjagend tempo vernietigd, dat wil zeggen dat deze soort ernstig wordt bedreigd. In het wild zijn er nog maar ongeveer drieduizend over. Ook worden mandrils gedood voor hun vlees. Deze problemen worden verergerd door hun langzame voortplanting, wat de afname van de soort nog meer versterkt.
De mandril schuimt de bosbodem af op zoek naar voedsel en gebruikt zijn handen om stenen om te keren, onder begroeiing te kijken en eten in zijn mond te stoppen. Hij kan een kieskeurige eter zijn, en voedsel weggooien omdat hij het niet lust. Zijn favoriete voedsel is fruit, maar hij eet ook insecten, kleine zoogdieren en planten. Van mandrils is bekend dat ze zelfs grotere zoogdieren doden, zoals watervogels en antilopen, door in een groep te jagen. Ze leggen per dag wel acht kilometer af, en houden contact door middel van gegrom.
Iedere harem heeft gewoonlijk een dominant mannetje of 'pasja', die beduidend groter en kleurrijker is dan de andere. Dit dient om zijn geslacht en mannelijkheid te bewijzen, en hij paart met de volwassen vrouwtjes. Jongen worden geboren met een zwarte vacht en roze huid, en worden gezoogd. Ze reizen met de moeder mee, eerst stevig aan haar buik geklemd, later zittend op haar rug. Jonge vrouwtjes blijven gewoonlijk binnen de harem waarin ze geboren worden, terwijl jonge mannetjes grotendeels wegtrekken en solitair leven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer