WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Mantelbaviaan
Groep : op het land levende zoogdieren

Bavianen behoren tot de Cercopithecidae-apenfamilie van de Oude Wereld, samen met meerkatten, kleine mandrils, makaken, smalneusapen en mandrils. Er zijn vijf soorten baviaansoorten, waaronder de mantelbaviaan. De mantelbaviaan is een krachtige, agressieve Afrikaanse primaat die zo groot is als een forse hond, met lange, sterke kaken en ogen die dicht bij elkaar staan. Tijdens de nacht slaapt hij op de rotsen in troepen van wel honderd apen en overdag verdeelt de troep zich in kleinere troepen om voedsel te zoeken. Deze troep is weer onderverdeeld in harems van één mannetje, ongeveer vijf vrouwtjes en hun jongen.
Een dominant mannetje heeft exclusieve paringsrechten over de vrouwtjes in zijn troep, die hij heftig tegenover andere mannetjes verdedigt. Als een vrouwtje bereid is om te paren, zwelt de rode plek op haar achterwerk op. Dit is het signaal voor het mannetje dat hij zijn slag kan slaan. Na een draagtijd van amper zes maanden schenkt zij het leven aan één jong, dat een zwarte vacht heeft. Het jong drinkt zes tot zeven maanden moedermelk. De moeder neemt de meeste zorg van het jong voor zich, terwijl het mannetje zorgt voor de veiligheid van de groep.
Een volwassen mannetje leeft meestal met een groep vrouwtjes, zijn harem. Sommige mannetjes leven apart totdat ze hun eigen harem hebben kunnen samenstellen. Het dagelijks leven bestaat meestal uit vlooien; dat helpt om de dieren schoon en vrij van parasieten te houden, maar ook dient het om alle groepsleden bij elkaar te houden. Als er gevaar dreigt, pakken de vrouwtjes hun jongen op en rennen weg, terwijl het mannetje de achterhoede vormt en zijn harem fel verdedigt tegen roofdieren en andere mannetjes.
Voedselzoekende troepen mantelbavianen leggen elke dag grote afstanden af, op zoek naar schaars en vaak verspreid voedsel en watervoorraden. Ze trekken dan ook vaak tussen de zes tot twintig kilometer per dag om voedsel te vinden. Hoewel ze vrijwel alles eten wat eetbaar is, hebben ze een voornamelijk vegetarisch menu van fruit, wortels, bladeren, scheuten, bloesems, zaden en grassen. Ze eten echter ook termieten en andere insecten, en kleine zoogdieren. Om te overleven in hun droge, zanderige omgeving moeten ze leren waar ze kleine drinkpoelen kunnen vinden, en ook gebieden waar ze naar water kunnen graven. In het regenseizoen bestaat hun favoriete voedsel uit fruit, acaciabloemen en graszaden.
Mantelbavianen zijn kwetsbaar voor aanvallen van grote vleeseters, zoals luipaarden. De grootste bedreiging vormt echter de mens. Door mensenhanden zijn deze bavianen in Egypte uitgestorven en is hun aantal afgenomen in landen zoals Ethiopië, wat de bakermat is voor negentig procent van deze soorten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be