WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Margay
Groep : op het land levende zoogdieren

De Margay is een carnivoor van de familie Felidae, het geslacht Felis, soort Felis wiedii. Deze kleine kat, een makkelijke en lenige klimmer, is goed toegerust voor een leven in de bomen. In de bossen waar hij leeft, benut hij al zijn klimtechnieken volop. Hij kan zelfs zijn achterpoten 180 graden draaien om zo beter te kunnen bewegen. Vanwege zijn prachtige tekening en goudkleurige vacht wordt hij vaak verward met de ocelot, en beide soorten worden bejaagd om hun pels.
De vrouwtjesmargay wordt geslachtsrijp als ze tussen de zes en tien maanden oud is. Ongeveer drie maanden na de paring werpt het vrouwtje één welp, hoewel er soms een worp van twee welpen kan geboren worden. De welp weegt bij de geboorte ongeveer 170 gram. Het wordt gezoogd door de moeder en tot een leeftijd van twee maanden gespeend. Door het lage geboortecijfer, en het feit dat niet alle welpen in leven blijven, is de soort inmiddels ernstig bedreigd.
Als het om klimmen gaat, is de margay elke andere kat de baas. Hij is zeer lenig en gebruikt zijn scherpe klauwen als haken om zich mee in de boombast vast te grijpen. Hij kan zijn poten draaien, zodat hij zijn klauwen kan gebruiken om zijn evenwicht te bewaren als hij naar beneden klimt, en hij kan met zijn kop naar voren langs een stam naar beneden rennen, wat trouwens geen enkele andere kat kan. Er is eens een margay gezien die op 21 meter hoogte in een boom ondersteboven aan een achterpoot hing te soezen. Daarna liep hij als een koorddanser over de neerhangende lianen. De staart van de margay is lang : ongeveer veertig procent van zijn totale lengte, en dien om zijn evenwicht te bewaren. Het is een schuw dier, dat overdag in bomen slaapt. Vooral in de kleine uurtjes van de nacht (tussen één en vijf uur) is de margay actief en op zoek naar eten. Hoewel hij af en toe fruit eet, is de margay toch een carnivoor en geeft hij de voorkeur aan vlees. Hij eet zeer verschillende soorten prooidieren, die hij meestal boven in de bomen vindt, hoewel hij ook op de grond jaagt. Tijdens de jacht in de bomen is zijn lievelingskostje de grootorige boomrat, maar hij eet ook eekhoorns, kapucijnaapjes, kleine vogels en geleedpotigen, zoals spinnen en insecten. Op de grond vangt hij meestal knaagdieren zoals ratten en cavia's.
Over de hele wereld zijn naar schatting nog maar 10.000 margays over. In het verleden werd de soort bejaagd om zijn prachtige, gevlekte vacht. Tussen 1976 en 1984 werden ieder jaar zo'n 14.000 margayhuiden verhandeld. De margay is nu een beschermde soort in praktisch heel zijn leefgebied en de jacht op, en de handel in, zijn vacht is verboden, maar dit soort praktijken gebeuren in sommige streken nog illegaal.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be