WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Mediterrane monniksrob

De Mediterrane monniksrob of monachus monachus. Grootte : mannetje lichaamslengte 2,8 tot 3,3 meter. Gewicht van de grote dieren meer dan driehonderd kg. Wijfje even groot of iets kleiner. Uiterlijk : een grote, stevige rob met korte, borstelige pels, gewoonlijk op de rug chocolade- of donkerbruin met onregelmatig lichtere plekken en vlekken, naar de buik toe geleidelijk overgaand in geelbruin of geelgrijs. De jongen onderscheiden zich door een langere, zachte pels; oude volwassen dieren kunnen zilverachtig zijn.
Verspreidingsgebied : wijd verbreid maar in zeer beperkt aantal in de Middellandse en de Zwarte Zee en langs de kust van Noordwest-Afrika tot Kaap Blanc, Madeira en de Canarische Eilanden.
Een teruggetrokken levende soort die in kleine groepen in grotten op rotsachtige kusten het jong ter wereld brengt. Het enige jong wordt geboren in september of oktober en wordt na vijf weken gespeend. Doordat de cyclus van de wijfjes langer dan een jaar duurt, paren ze waarschijnlijk slechts om het jaar. Eens was dit een algemeen voorkomende rob. Klassieke schrijvers maakten er melding van, ze werden afgebeeld op munten, en van Madeira tot Turkije herinneren plaatsnamen aan hun vroegere veelvuldig voorkomen. Tegenwoordig is hij echter zeldzaam; hoewel hij nog steeds voorkomt in het grootste deel van het vroegere verspreidingsgebied is de Mediterrane monniksrob een ernstig bedreigde soort die door de kustvissers als een traditionele vijand wordt bejaagd en in slechts enkele beschermde gebieden veilig is. Uit recent onderzoek blijft hij bijna geheel verdwenen te zijn aan de noordelijke kusten van het westelijk deel van de Middellandse Zee, slechts zeer spaarzaal verspreid voor te komen in Marokko, Algerije en TunesiŽ; zeldzaam op de Balearen en bijna geheel verdwenen op Corsica en SardiniŽ. Er zijn kleine kolonies op Madeira, Rio de Oro (kust van de Spaanse Sahara), de kust van JoegoslaviŽ en het oostelijk deel van de EgeÔsche Zee.
De wereldpopulatie wordt geschat op slechts zo'n 650 dieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be