WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vissen
 

De meerval

Orde : Siluriformes - familie : Siluridae - geslacht : Silurus en soort : Silurus glanis. Van de 2200 meervalsoorten is de meerval de grootste en de enige die inheems is in West-Europa. De één na grootste is de reuzenmeerval die in de rivier de Mekong in Thailand leeft.
Een meerval vist met zijn breed geopende bek in het troebele water en eet bijna alles op wat in de traag stromende rivieren en brakke meren op zijn weg komt. Hij heeft een sterk lijf en een afgeplatte kop en is één van de grootste zoetwatervissen ter wereld. Om zijn beperkte gezichtsvermogen te compenseren heeft hij voeldraden ontwikkeld, gevoelsorganen die eruit zien als de snorharen van een kat.
Dit solitaire nachtdier brengt de dag door terwijl hij in diep water, vlak bij een dam of waterkering of op de bodem van een meer, moeras of traag stromende rivier ligt. Ook de opening tussen de wortels van een oude boom of een gat onder de overhangende oever zijn geliefde schuilplaatsen. Als het donker wordt gaat deze vis op jacht, waarbij hij zijn weg vindt met de hulp van de twee lange en vier korte voeldraden rond zijn bek. 's Winters zoekt de meerval het diepste punt van het water op, waar hij in de modder gaat liggen en overwintert. 's Zomers als het water bij warm, zonnig weer verdampt, kan hij zich aanpassen en gedurende korte tijd in ondiepe modder overleven.
De meerval kan niet goed zien, maar heeft wel een prima gehoor en kan de geringste trilling in het water waarnemen. Hij heeft ook olfactorische reukorganen, die hem helpen om voedsel in het donkere, modderachtige water te vinden. Met zijn enorm brede bek en scherpe tanden is deze vis een geducht roofdier, dat grote prooi in één keer kan inslikken. Heel soms heeft men de meerval zelfs wel naar de oppervlakte zien komen om een zwemmende hond aan te vallen. Eenden die op het water uitrusten zijn nooit veilig en eendenkuikens vormen een gemakkelijk maaltje, al eet de meerval vooral vis zoals karpers en brasems, of richt hij zich op gewonde, zwakke of zieke prooi. De meerval vangt en verslindt met gemak rivierkreeften, kikkers, watersalamanders en kleine zoogdieren zoals woelmuizen. Hij is ook een trouwe aaseter, die al het dode of rottende vlees opeet dat hij drijvend in het modderige water aantreft.
Als tegen het einde van de lente, begin zomer het water 18-19 graden warm wordt, komen de meervallen samen om te paren. Geleid door haar partner legt het vrouwtje dan in een grote hoop duizenden plakkerige eitjes. Het mannetje bevrucht de eitjes door er een wolk hom (sperma) over los te laten. Jonge meervallen zijn met drie tot vier jaar volwassen, maar blijven nog lang groeien.
Door zijn lekkere vlees en zijn afmeting vormt de meerval sinds jaar en dag een geliefd gerecht en sporttrofee. Er wordt op grote schaal op hem gevist, met name in Hongarije waar hij als een culinaire delicatesse geldt. In Zweden en Estland zijn ze nu wettelijk beschermd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be