WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vissen
 

De mensenhaai

Orde : Lamniformes - familie : Lamnidae - geslacht : Carcharodon en soort : Carcharodon carcharias. De mensenhaai behoort tot de familie der makreelhaaien, die zo worden genoemd omdat hun staart op die van een makreel lijkt.
De gestroomlijnde, sterke mensenhaai doorkruist moeiteloos de zeeŽn op zoek naar prooi. Hij is de grootste vleesetende haai en eet vooral zeehonden en zeeleeuwen, en verblijft vaak in kustgebieden en rond riffen waar veel prooi is. Gewapend met zijn meedogenloze tanden valt hij razendsnel aan, hoewel hij zelden mensen aanvalt. De mensenhaai zwerft in tropische zeeŽn en oceanen en in die van het gematigd klimaat, en heeft alleen de mens als vijand.
Meestal verkent de mensenhaai het water in zijn eentje, waarbij hij traag, net boven de zeebodem of vlak onder het wateroppervlak zwemt. Sommige haaien lijken ieder jaar naar dezelfde voedselgronden terug te keren en vertonen agressief gedrag als er andere haaien in de buurt zijn, alsof ze hun territorium verdedigen.
Hij kan in korte tijd een enorme snelheid ontwikkelen en bij de jacht wel twee meter uit het water springen. Vaak voert hij oefenaanvallen op onbekende prooi uit, door er onderzoekend met zijn snuit tegenaan te duwen. Zodra hij beweging of bloed waarneemt, verandert hij van richting en zwemt hij snel omhoog in de richting van zijn prooi. Vlak voor de aanval draaien zijn ogen naar achteren en spert hij zijn bek ver open. Na de razendsnelle aanval scheurt hij een stuk vlees af en slikt dat in zijn geheel door. Bij een grotere prooi wendt hij zich dan af en wacht tot de prooi dood is. 48 procent van de aanvallen zijn succesvol en dat is meer dan bij landroofdieren.
Het mannetje van de mensenhaai heeft twee grijporganen onder zijn staart die hij gebruikt om sperma bij een vrouwtje in te brengen. In de baarmoeder voeden de jongen haaien zich met onbevruchte eieren en andere embryo's. Bij de geboorte zijn ze al ongeveer anderhalve meter lang en ze kunnen direct zwemmen. De moeder bevalt meestal in ondiep water waar de jongen betrekkelijk veilig zijn voor andere haaien, maar verder laat ze haar jongen aan hun lot over.
De mensenhaai is nu zeldzaam en nog steeds worden er elk jaar veel haaien afgeslacht voor de haaienvinnensoep. Ook wordt hij in sommige landen voor de sport gevangen of raakt hij per ongeluk verstrikt in haringnetten. De toenemende vervuiling van de zee vormt eveneens een bedreiging. De haai wordt beschermd in Zuid-Afrika, CaliforniŽ, het oosten van de Verenigde Staten en in AustraliŽ.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be